Stranci da sude "vječiti derbi" - da ili ne?

FK Partizan pokrenuo je inicijativu da "večiti derbi" sude arbitri iz inostranstva. To se već događalo, ali jako davno. Da li bi to bilo dobro?

Fudbal 08.11.2017 | 17:00
Stranci da sude "vječiti derbi" - da ili ne?
Fudbalski klub Partizan uputiće zvaničan zahtev da naredni, 156. "večiti derbi" u kojem će šampion Srbije ugostiti Crvenu zvezdu 13. ili 14. decembra - vode strane sudije!

"Večernje novosti" u broju od utorka navode da u Humskoj na taj način žele da spuste tenzije koje su podignute ove fudbalske jeseni, a sve nakon serije od sedam dosuđenih jedanaesteraca u korist Partizana na poslednjih šest mečeva u dva domaća takmičenja.

"Moj lični stav je da bi u svim narednim derbijima trebalo sude stranci. Tako bi se smanjile tenzije koje uvek postoje pre i posle utakmica 'večitih'. Ova praksa pokazala se kao dobra u Evropi, zašto ne bi i kod nas", rekao je sportski direktor crno-belih Ivica Iliev, koji je u ponedeljak u razgovoru za "Telegraf" izneo još radikalniji predlog - da komšije iz Ljutice Bogdana određuju sudije.

Iako je malo verovatno da će Fudbalski savez Srbije javno priznati evropskoj fudbalskoj zajednici da nema snage da održi regularnost takmičenja - o čemu bi angažovanje sudija iz inostranstva svakako govorilo u prilog, ovaj predlog Partizana nije nešto što se nije već događalo na ovim prostorima.

Biće zanimljivo videti da li će se FK Crvena zvezda i Fudbalski savez Srbije oglašavati javno povodom ove inicijative.

Dva od prethodnih 155 "večitih derbija" vodili su arbitri iz inostranstva i oba su završena rezultatom 2:2 - 25. avgusta 1957. kada je sudio Italijan Liverani i 2. marta 1958. kada je na centru bio Austrijanac Kajner.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar