Ministar odbrane podnio ostavku

Britanski ministar odbrane Majkl Falon podnio je ostavku, nakon što su se pojavile optužbe o njegovom neprimjerenom seksualnom ponašanju.

Svijet 02.11.2017 | 07:29
Ministar odbrane podnio ostavku
On je u pismu, upućenom britanskoj premijerki Terezi Mej, objasnio da ostavku podnosi jer njegovo prethodno ponašanje nije bilo u skladu sa visokim standardima koje pozicija ministra odbrane propisuje.

"Brojne optužbe pojavile su se protiv poslanika britanskog Parlamenta, a u prethodnih nekoliko dana i u vezi sa mojim pređašnjim ponašanjem. Mnoge od tih optužbi bile su lažne, ali prihvatam činjenicu da sam u prošlosti pao ispod visokog standarda zahtijevanog od Oružanih snaga koje imam čast da predstavljam", napisao je Falon u pismu koje je objavio Kabinet britanske premijerke, prenosi Rojters.

Ona je u odgovoru zahvalila Falonu na "dugoj i impresivnoj ministarskoj karijeri".

"Cijenim karakteristično ozbiljan način na koji si razmotrio svoj položaj i, posebno, primjer koji želiš da pružiš muškarcima i ženama u vojnoj službi, kao i drugima", napisala je ona u pismu.

Falon se početkom nedjelje izvinio zbog incidenta iz 2002. godine kada je stavio ruku na koljeno jedne političke novinarke, ali nije ispitivan zbog tog incidenta.

Radi se o jednom od sve većeg broja slučajeva u kojima su britanski političari i osoblje parlamenta optuženi za seksualno uznemiravanje.

Premijerka Tereza Mej je sazvala sastanak lidera svoje partije kako bi razgovarali o tome i zatražila da pravila ponašanja poslanika budu pooštrena.

Mejova je, takođe, naredila da se istraže optužbe protiv njenog de fakto zamjenika Demijana Grina, za koga se tvrdi da je 2015. godine dodirnuo koljeno književnice Kejt Maltbi i kasnije joj slao neprikladne poruke.

Grin je demantovao sve optužbe, a Mejova je naredila sekretaru svog kabineta Džeremiju Hejvudu da "ustanovi činjenice i izvijesti je o tome što je prije moguće".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar