Lov na Dejtonski sporazum

Kada je nestao originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji pripada Republici Srpskoj i kako je on završio u posjedu vozača Dragana Kalinića? Na ova pitanja danas pokušava da odgovori cijela Republika Srpska.

Bosna i Hercegovina 01.11.2017 | 19:50
Lov na Dejtonski sporazum
Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbjeđenja Dragana Kalića sadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, uhapšen je nakon što je pretresom njegove kuće u Palama kod njega pronađen originalni dokumet Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kuntoš je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode jer Republičko javno tužilaštvo u Banjaluci smatra da ne postoje zakonski razlozi za pritvor.

U MUP-u Srpske tvrde da se nastavlja istraga protiv njega, a saslušaće i svakog ko bude doveden u vezu sa tim dokumentom.

,,Od kada se dokumet kod njega nalazi i na koji je način on do njega došao? Mi smo u pretresu došli do tog dokumenta za koji smatramo da je originalna verzija, na englskom jeziku, koja pripada Republici Srpskoj'', kaže direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Nezvanično Kuntoš, koji je još uvijek zaposlen u MUP-u Republike Srpske, ''pao'' je kada je pokušao prodati ukradeni dokument za 50 hiljada evra, ali advokat Željka Kuntoša Miljkan Pucar to negira.

Pucar kaže da njegov klijent nije ni znao šta se nalazi u fascikli koju mu je policija oduzela te da je tu fasciklu dobio prije 17-18 godina od jedne službenice, ali pošto je vidio da je nešto na engleskom ostavio je i to je kod njega stajalo od tada.

Ovom izjavom potvrđuju se informacije da je originalni primjerak Dejtonskog mitovnog sporazuma nestao iz arhive Narodne skupštine u vrijeme kada je vlast u Srpskoj uz pomoć SFOR-a preuzeo Milorad Dodik, mada on i njegovi koalicioni partneri to pokušavaju da sakriju tvrdeći da je dokument nestao još 95-te.

,,To samo pokazuje neodgovornost ljudi koji su u tom periodu upravljali tim važnim poslovima i imali vlast u Republici Srpskoj kada je Dejtonski sporazum potpisan'', ističe predsjednik Socijalističe Partije Petar Đokić.

Milorad Dodik je otišao i korak dalje pa je za RTRS izjavio kako je Željko Kuntoš u vrijeme potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio vozač Alekse Buhe, tadašnjeg ministra spoljnih poslova Republike Srpske.

,,Laže'' odgovara u svom stilu ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

,,Nikad Željko Kuntoš nije bio vozač Alekse Buhe ali jeste Dtagana Kalinića koji je sada savjetnik Milorada Dodika. Neka on sada vidi sa svojim savjetnikom šta je i kako je bilo. Neka mu kaže kuda j sve taj dokument nošen, kod čije je ljubavnice bio, ko je kome davao'', savjetuje Mektić.

Informaciju da je Kuntoš bio njegov vozač demantovao je i Aleksa Buha.

Da Kuntoš nije bio Buhin već Kalinićev vozač znaju svi koji su u ratu imali kontakt sa Vladom i Skupštinom Republike Srpske, pa bi trebao znati i Dodik koji često ističe da mu je ratni raspored bio poslanik u Narodnoj skupštini.

U svakom slučaju svi tragovi vode do Dragana Kalinića, koji uz to što savjetuje Dodika na režimskim medijima radi i kao dežurni komentaror aktuealnih političkih dešavanja, ali se po ovom pitanju ne oglašava. Nije na radnom mjestu u Palati Republike, a ne javlja se ni na telefonski broj u Beogradu gdje inače živi i boravi što se može vidjeti na fejsbuk profilu njegove najnovije supruge.

Priča o originalnom Dejtonskom sporazumu očito još nije završena. Odgovor će možda dati Željko Kuntoš jer za krivično djelo krađe tako važnog dokumenta predviđena je zatvorska kazna do 10 godina.

Da li će Kuntoš pristati da bude žrtveno jagnje pogotovo sada kada mu je, nakon hapšenja, propalo za sutra predviđeno imenovanja na mješto šefa obezbjeđenja Administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.



BN televizija

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

kakva lakrdija

01.11.2017 19:03

Nakon 25 godina trazimo mirovni sporazum? Pa on nama nikada izgleda nije ni trebao jer iza svega toga stoji veliki blef!

ODGOVORITE
Name

dupe-glava

01.11.2017 19:48

A kada cemo sprovesti Dejtonski sporazum? Jel ga iko procitao, mislim razumio?

Name

osvit

01.11.2017 19:05

E Bože sačuvaj.

ODGOVORITE
Name

Posavina

01.11.2017 19:16

I ja sam našao svoj ugovor. U njemu stoji da mi je RS sve pokrala i uništila.

ODGOVORITE
Name

re

01.11.2017 20:19

Potrazite rjesenje od Zadra preko Sibenika,Like,Banije i Korduna,mzda nesto nadjete.......????

Name

Re Posavina

01.11.2017 22:28

Kod Cermaka i onog na groblju u zagrebu trazi oni su tebe prodali za jeftine skude i prodali

Name

Hrsuz

01.11.2017 20:07

http://avaz.ba/vijesti/bih/317241/u-svijetu-ima-osam-primjeraka-dejtonskog-sporazuma-evo-koje-ih-drzave-sve-treba-da-imaju http://avaz.ba/vijesti/bih/317167/krajisnik-nikada-nisam-vidio-originalni-dejtonski-sporazum-radili-smo-sa-kopijama

ODGOVORITE
Name

're hrsuz

02.11.2017 06:09

E nek si im rekao da znaju .

Name

Ante

01.11.2017 22:29

Ova 3 ovana su trebala biti prije 30 g disu sada

ODGOVORITE
Name

Oskarovac

01.11.2017 22:58

Covjek je u ratu imao tjesnu kozu pa je zato morao biti dio obezbedjenja kalinica, ministra zdravlja

ODGOVORITE
Name

pegi

02.11.2017 02:39

Cetiri primjerka su potpisali Alija Izetbegović, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, te ostali koji "svjedoče" u ime Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Francuske, Savezne Republike Njemačke i Ruske Federacije.Bh. entitet Republika Srpska (RS) nije bila potpisnik Dejtonskog sporazuma i taj primjerak tog dokumenta,ako se radi o orginalu nije namijenjen RS-u.Jedina mogucnost ako se radi o orginalnom dokumentu taj primjerak pripada samo Republici Srbiji ili je taj dokumenat falsfikat?

ODGOVORITE