Na teretu 3.000 raznih nameta

Građani i privrednici plaćaju više od 3. 000 raznih taksi i drugih naknada opštinama i institucijama Republike Srpske, FBiH, BiH i Brčko distrikta, a njihovim usaglašavanjem na sva četiri nivoa vlasti bili bi stvoreni uslovi za pojednostavljivanje i smanjenje troškova.

Bosna i Hercegovina 01.11.2017 | 18:53
Na teretu 3.000 raznih nameta
U informaciji o smanjenju poreza i doprinosa i parafiskalnih nameta i njihovoj harmonizaciji na prostoru BiH, koju je sačinila Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave i koju je juče usvojio Savjet ministara BiH, navedeno je da su uspostavljeni i objavljeni registri neporeskih nameta na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta.

"To je prvi korak u mapiranju neporeskih davanja. Njihovim identifikovanjem ispunjena je i obaveza iz Akcionog plana za sprovođenje reformske agende i stvorene su pretpostavke za smanjenje i harmonizaciju neporeskih davanja kojih na svim nivoima u BiH ima više od 3.000", saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara.

U informaciji Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave navedeno je da registar neporeskih prihoda koje građanima i privrednicima naplaćuju institucije na nivou BiH broji 203 administrativne takse i druge naknade. Srpska je u svoj registar unijela 286 naknada koje naplaćuje po raznim osnovama, a u registru u Federaciji uneseno je 75 taksi i drugih naknada. Pravu sliku opterećenja u FBiH, međutim, daju parafiskalni nameti na nivou kantona i opština, gdje je taj broj premašio 2.680, dok Brčko distrikt broji 177 neporeskih davanja.

"Imajući u vidu da strategijom za reformu javne uprave poreska politika i doprinosi nisu bili tretirani u vidu ciljeva i mjera, nemamo podatke za tu oblast - navedeno je u informaciji Kancelarije za reformu javne uprave.

Zakonom o poreskom sistemu RS, koji je stupio na snagu u avgustu 2017. godine, predviđeno je da do kraja ove godine budu utvrđeni prateći podzakonski akti koji će biti preduslov za analizu osnovanosti pojedinih nameta uvršćenih u registar fiskalnih i parafiskalnih davanja Srpske, čiji je nacrt usvojen lani.

"Taj registar nije dio nikakvog drugog registra, već je samostalan za Srpsku. U oblasti poreskih i neporeskih davanja RS ima isključivu nadležnost i aktivnosti na nivou institucija BiH u vezi sa registrom nisu i ne mogu biti dio mjera koje u oblasti poreske politike preduzima Srpska", kazali su u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Kada je riječ o smanjenju opterećenja na rad, naveli su da je to plan Vlade Republike Srpske u srednjoročnom periodu i da će pri donošenju konkretnih mjera značajnu ulogu imati procjene o održivosti stabilnosti fondova u Srpskoj.

Ekonomisti ističu da je na svim nivoima vlasti previše taksi i drugih naknada koje plaćaju građani i privrednici i da treba ići ka njihovom smanjenju i ukidanju, bez obzira na to da li će za tim biti posezano u zajedničkoj akciji ili će to svaki nivo činiti samostalno.

"Ta opterećenja dovode u nepovoljan položaj privrednike, a posebno njihovu konkurentnost. Takse i druge neporeske naknade treba uskladiti, ali pri tome treba ići ka njihovom nižem iznosu, kako bismo poboljšali položaj građana i preduzeća",  rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS - SWOT Saša Grabovac.

On ističe da poslije registre nameta treba blagovremeno i ažurirati.

"Sada kada su svi sabrani na nivou BiH i entiteta, treba učiniti nešto u pogledu njihovog ukidanja i smanjenja", kazao je Grabovac i dodao da se može očekivati otpor pojedinih institucija koje se u značajnoj mjeri finansiraju od plaćanja raznih taksi i naknada.

Ciljevi

U Ministarstvu finansija Republike Srpske naglasili su da za namete koji nisu uneseni u registar poreskih i neporeskih davanja ne postoji obaveza plaćanja.

"Cilj uspostavljanja i održavanja registra je obezbjeđenje transparentnosti i pravne sigurnosti kako bi obveznici poreskih i neporeskih davanja u svakom trenutku znali šta i kome plaćaju i na osnovu kojeg propisa", naveli su u Ministarstvu finansija.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar