Da li je BiH digla ruke od privrede?!

Negativan odgovor na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT koju je podržalo više od 30. 000 privrednika iz BiH stigao je samo mjesec dana nakon što je predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić javnim saopštenjem istu podržao.

Bosna i Hercegovina 01.11.2017 | 09:15
Da li je BiH digla ruke od privrede?!
U inicijativi se traži da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri sa desetog na zadnji dan u mjesecu, te da se smanji dnevna zatezna kamatna stopa za kašnjenje u plaćanju PDV-a,

U odgovoru na poslanička pitanja parlamentarca Saše Magazinovića, između ostalog, stoji da ovakva inicijativa nije prihvatljiva iz nekoliko razloga kao što su nužnost promjena zakonskih i podzakonskih akata, promjena poslovnih procesa u administraciji, ugroženo izmirenje obaveza UIO prema poreskim obveznicima u vidu povrata sredstava, ugroženo finansiranje međunarodnih obaveza tj. servisiranje inostranog duga, troškovi uvođenja ovakvog sistema naplate PDV-a...

"Nismo sigurni koliko je ovakva odluka Savjeta ministara BiH ishitrena, a koliko je bilo ishitreno javno saopštenje predsjedavajućeg, s obzirom da je riječ o dva potpuno kontradiktorna stava", navedeno je u odgovoru.

Iz tog razloga, Institut za razvoj mladih KULT insistira na razumijevanju potreba i problema privrednika, ali i utemeljenosti stavova institucija i predstavnika vlasti na stručnim analizama, dokazima, argumentima i činjenicama, navedeno je u saopštenju.

"Očekujemo da se ovom pitanju svi uključeni temeljitije posvete, te da ovako važno pitanje bude predmet javne diskusije i da svi koji odlučuju zajednički pronađu obostrano prihvatljivo rješenje", navedeno je u saopštenju Instituta za razvoj mladih KULT.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

čast izuzecima

01.11.2017 08:55

Časni izuzetak su postojeće trgovine i postojeći trgovački lanci. Prodavačice ipak imaju posla.

ODGOVORITE
Name

Krle

01.11.2017 09:03

Ove fukare na vlasti (svim nivoima) svih naroda, narodnosti, religija i ideologija narod treba da kazni na izborima. Al dal će ikad doć narodu iz dupeta u glavu, e to je neizvjesno...

ODGOVORITE
Name

075

01.11.2017 15:13

@ Krle Ali ko je alternativa, npr. ja glasao za Suljagića(DF) za Predsjedništvo BiH dan nakon izbora čujem tukao sve svoje žene, glasao za Mešalića(DF) za F.BiH i čujem da je za 15 minuta dobio u Brčkom diplomu i da je FRIZERKU suprugu ubacio u medicinski kadar u Domu zdravlja Tuzla, glasam za Imamovića(SDP) za Grad Tuzla jer od deset loših moram najmanje loš izbor za porodicu i sebe napraviti!! A o "nacistima" iz: SDA, SNSD, HDZ i SBB neću da pričam!

Name

Bajo

01.11.2017 09:11

Naravno da jeste kad je seljak napustio sela i otisao Za gradove. Resenje Je oduzeti zemlju I podeliti zainteresovanim koji zele baviti se poljoprivredom i stocarstvom ali prvo ne dozvoliti seljaku politikom se baviti

ODGOVORITE
Name

Mille

01.11.2017 12:51

Upravo tako

Name

re

01.11.2017 14:59

Bravo!!! Dali je Srpski Ozren integrisan u Sumsko gazdinstvo Federacije tj SumF BH???? Kao sto su nastale Sume RS,otimanjem od domacina!! Ko sad ima koristi??? Stvarno imate viziju za otimanje zemljista.....!!!!

Name

huligani

01.11.2017 16:12

Lijepo je i zdravo biti seljak, poljoprivrednik, stočar, farmer, drvosječa, lovac, ribolovac, sve na čistom vazduhu, da ih ne pometaju kojekakvi hohštapleri iz ministarstava poljoprivrede i zdravstva; gruntovne, katastarske i ostale zemljišne administracije; raznih stranih obavještajnih službi pa sve do sitnih lopova kao što je skoro opljačkano iz kuće jednog mještanina Donjeg Žabara 1500 KM što je vrijedni domaćin prodao svoju kravu.