Paraobavještajci postoje u BiH

- Raspolažem informacijama o djelovanju nekih paraobavještajnih službi na području BiH, koje rade za neke političke strukture i političke elite. To su osobe koje su nekada radile u obavještajnom sistemu pa su prisilno odstranjene ili su penzionisane. One rade kao paraobavještajne strukture, prikupljaju određene podatke koje koriste u razne svrhe – kazao je Mektić za Faktor.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 20:53
Paraobavještajci postoje u BiH
U Bosni i Hercegovini živi oko 10.000 osoba sa vrlo radikalnom retorikom i namjerama, tvrde izvori bliski čelnicima Republike Hrvatske, objavila je prošle sedmice Hina.

Postoje, navode s Pantovčaka, i enklave u BiH koje već djeluju prema Hrvatskoj, ali "hrvatske službe to jako dobro prate i pripravne su". Upravo je djelovanje hrvatskih službi na teritoriju BiH razlog zbog kojeg je Faktor kontaktirao ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je naglasio dobru saradnju između Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske, ali i postojanje paraobavještajnih službi koje djeluju u BiH.

- Raspolažem informacijama o djelovanju nekih paraobavještajnih službi na području BiH, koje rade za neke političke strukture i političke elite. To su osobe koje su nekada radile u obavještajnom sistemu pa su prisilno odstranjene ili su penzionisane. One rade kao paraobavještajne strukture, prikupljaju određene podatke koje koriste u razne svrhe. Ne bih u ovom momentu mogao govoriti o tome da li neke od tih struktura rade u interesu Republike Hrvatske – kazao je Mektić za Faktor.

S obzirom na kontinuirane optužbe na račun navodnog radikalizovanja Bošnjaka u BiH, nije isključena mogućnost, smatra ministar, iniciranja incidenata kako bi te optužbe dobile legitimitet.

- Postoje neke politike kojima bi ovdje odgovarao u određenom momentu haos i anarhija. Postoji takva tendencija, da se neke osobe u tom kontekstu angažuju. Ja mogu samo da kažem da raspolažemo sa dosta informacija o djelatnosti takvih struktura, o imenima, da pratimo čitavu tu situaciju i stanje u toj oblasti. Međutim, zbog osjetljivosti čitave situacije ne mogu govoriti o konkretnim informacijama – izjavio je Mektić.

(Faktor)


Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Hajde da krenemo

05.09.2017 19:40

Da se igramo pogađanja ima jedna detektivska agencija koja nema odobrenje za rad u Banja Luci??

ODGOVORITE
Name

neso bl

05.09.2017 20:11

Da pitamo ministra mektica,on sve zna!

Name

re Nešo BL

05.09.2017 21:16

Nema potrebe da budeš ironičan. Da pola Ministara u Vladi RS-a radi upola kao Mektić i Šarović ne bi smo toliko visili po kontejnerima, po stranim ambasadama, po Bečkim bauštelama i sl. I naravno da tvoj predsjednik (daleka mu kuća bila) hoće malo da sjaši sa nas, zajedno sa svojim kriminalcima koji se predstavljaju kao poslovni ljudi, političari, pa i Ministri, možda bi se u ovoj napaćenoj RS moglo fino živjeti.

Name

Meketalo

05.09.2017 20:45

Veliki aplauz za najboljeg ministra,naravno sa Šarovićem koji će spasiti BiH od paraobavještajaca i terorizma.

ODGOVORITE
Name

A

05.09.2017 21:17

A ti si se PREPOZNAO Meketalo-Olatekem.

Name

Ljigavci

05.09.2017 23:54

Nema sumnje da "susjedi koji su za dom spremni" imaju namjeru da djeluju, u stvari to vec rade jer presuda za UZP se blizi...panika se povecava, a oni nista jadni nisu krivi, oni su nositelji evropskih vrijednosti,...fini ljudi gospoda

ODGOVORITE
Name

Klint

06.09.2017 04:50

U ovoj drzavi vri od ovih para sluzbi.Jeftinija oprema za prisluskivanje je velicine laptopa,mozda vec laptop,specijalni softver i poseban telefon i to ti je to.Mislim,ne kosta to neke milione.SDA se sigurno bavi time.To znam 100%.Znaci svaki iole znacajni politicar u RS je na meti...Pa oni objavljeni razgovori Dodika ili Cvijanovicke to ne potice od ovih legalnih ,vec para..

ODGOVORITE
Name

Novomatic i pranje novca

06.09.2017 08:49

Novomatic i Dodik su registrirali dvije firme za pranje novca NOVO RS doo i RSA GAMING Doo. Preko NOVO RS doo i RSA GAMING Doo se finansiraju bivši obavještajci koji štite Dodikovu pljačku i pranje novca. Direktor ovih Firmi je jedan jadni dječak koji se zove Kojić Dejan a čiji su otac KOJIĆ NENAD i KOJIĆ PREDRAG radili za DB. Danas braća Kojići rade na carini i Poreskoj Upravi Republike Srpske i kroz ove institucije pomažu kriminal da se odvija nesmetano i zadovoljavaju svog šefa mafije Milorada Dodika. Kad ministar već pominje paraobavješajce evo mu podataka kako se finansiraju i za koga peru novac.

ODGOVORITE
Name

JOVO RADUKIĆ

06.09.2017 09:45

Novomatic je osnovn prljavim novcem iz Južne Amerike...svrha postojanja Novomatica pranje novca iz Južne Amerike koji se stiče proizvodnjom i prodajom droge... Novomatic gdje god da ima svoje poslovnice ili ćerke firme kao što su NOVO RS doo i RSA GAMING Doo bavi se pranjem novca...Kad dolaze u neku fildžan drzavicu oni nadgade vladare...recimo Dodiku su dali 2 miliona eura prljavog novca kao poklon... Dodik je uzeo novac i obećao im maksimalnu zaštitu i to da će novac prati bez ikakvih problema...u Federaciji su počastili Amira Zukića,Fadila Novalića i Dragana Čovića...