Izborni zakon problem za BiH

Prvi zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS) rekao je danas da nesprovodjenje odluke Sejdić Finci može da bude problem, kao i situacija oko izbornog zakona u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 18:10
Izborni zakon problem za BiH
Bosić je, nakon sjednice Monitoring tima PS Savjeta Evrope, rekao novinarima da se nazire ozbiljna politička kriza oko izbornog zakona u BiH nakon odluke Ustavnog suda BiH.

"Već sada se nazire ozbiljna politička kriza oko izbornog zakona koja prijeti demokratiji u BiH jer dovodi u pitanje provođenje sledećih opštih izbora", upozorio je Bosić.

On je rekao da se to prije scvega odnosi na partnere u Federaciji BiH.

"Partneri u Federaciji moraju da se dogovore i oko izbornog zakona,kao i oko izgradnje Pelješkog mosta", kazao je Bosić, dodajući da je bolje da se dogovore sa Hrvatskom oko izgradnje Pelješkog, jer Hrvatska može BiH pomoći na evropskom putu.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hm

05.09.2017 16:45

Pa valjda je vaznije pravo covjeka ( Sejdic Finci) od pravo da jedna stranka za vjek vjekova predstavlja manje od polivine jednog naroda! Evo Srbima u Mostaru ist taj Covic ne da da budu konstutivni!

ODGOVORITE
Name

Realno

05.09.2017 18:14

Covic trazi sve sto mu ne pripada sa svojih par stotina hrvatca a svake nacije vise ima od njih jedino sto ga blizanac milokrad podrzava.

Name

pegi

05.09.2017 17:21

Diskriminacije 'ostalih' (Sjedici i Finci , ), ali i diskriminacija konstitutivnih naroda.„Iako je zakon o pravima konstitutivnih naroda donesen na nivou države, on se ne primjenjuje u cjelini. Imamo situaciju da su u jednom entitetu pripadnici dva konstitutivna naroda neravnopravna u odnosu na trećeg, u drugom entitetu imamo da su pripadnici jednog konstitutivnog naroda neravnopravni u odnosu na dva druga“, Mnogi političari BiH nisu spremni na suočavanje s činjenicom da Evropska konvencija svim građanima garantuje jednakost.

ODGOVORITE
Name

rale

05.09.2017 17:22

Odluke i Presude Evropskog suda za ljudska prava: Sejdić i Finci protiv BiH - Presuda - 22.12.2009. Zornić protiv BiH - Presuda - 15.7.2014. Pilav protiv BiH - Presuda - 9.6.2016. Šlaku protiv BiH – Presuda – 26.05.2016. i ostali slucajevi .Presuda Evropskog suda za ljudska prava su OBAVEZUJUCE I IZVRSNE ODLUKE Evropskog SUDA ,a ne kako to misle mnogi fukcioneri BiH da mogu raspolagati sa tim kako njima pase.

ODGOVORITE
Name

kasir

05.09.2017 17:28

Naravno da je sejdic finci problem,ali je covic taj prblem ostavio u stranu a izmislio neki svoj problem i hoce da se zakon napravi samo za njega da on bude vjecni presjednik hrvata koji blento.

ODGOVORITE
Name

Puna usta Evrope a ovamo...

05.09.2017 17:42

Covic hoće sve u Evropu a koči i nogama i rukama odluke Ustavnog Suda i onog u Strazburu povodom Sejdici/Finci jer zna da bi ta odluka mu izmakla stolicu na kojoj još uvijek sjedi . I sam zna da mu zatvor slijedi kad napusti politiku a to je onog momenta kad izgubi izbore. Zato se on bori da Hrvati glasaju za Hrvatskog člana predsjedništva a ne neko drugi. U tom slučaju bi i muslimani i Srbi glasali za nekog drugog Hrvata a to je Covicu omča oko vrata.

ODGOVORITE
Name

re

05.09.2017 18:44

Nudilo se Čoviću puno drugih rješenja, uključujući i elektorske glasove po kantonima, slično kao u SAD-u, a što bi riješilo i Sejdić-Finci i izbor hrvatskog člana Predsjedništva, ali on je odlučio da zapiša svoju teritoriju, a krivicu prebacuje na sve druge.