Vučićeva posjeta BiH nije prva

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posjetit će Bosnu i Hercegovinu ove sedmice, ali to nije njegova prva posjeta BiH u mandatu ovog savjeta ministara i dok je obavljao dužnost premijera Srbije uspio je unaprijediti određene odnose u regiji - izjavio je danas predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Bosna i Hercegovina 05.09.2017 | 15:18
Vučićeva posjeta BiH nije prva
Dodao je da je Vučić uspio u namjeri da Srbiju usmjeri ka članstvu u Evropskoj uniji što je važna činjenica jer je to i dalje "najmanji zajednički sadržilac" intencija svih zemalja zapadnog Balkana, ali i otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.

- Čini mi se da je to važan domet ukupnog djelovanja svih vlada na prostoru zapadnog Balkana odnosno namjera za članstvo u Evropskoj uniji i u većini ovih zemalja namjera članstva u NATO-u, što znači da idemo ka zapadnim civilizacijskim integracijama - rekao je Zvizdić.

Izrazio je uvjerenje da se, ukoliko se ostane na tom kursu, mnogo dobrih stvari može realizovati poput zajedničkih regionalnih projekata prije svega u oblasti ekonomije, smatrajući da će to biti i dio razgovora s Vučićem.

Stoga očekuje veću ekonomsku saradnju, uklanjanje nevidljivih carinskih barijera, unapređenje protoka roba, ljudi i kapitala, zajednički nastupi prema trećim tržištima te podrška suverenitetu i teritorijalno integritetu BiH, ali i snažnu podršku evropskim integracijama.

Zvizdić se osvrnuo i na izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o radikalizaciji BiH, dodajući da su njene izjave irelevantne zbog brojki koje u tvrdnjama iz dana u dan mijenja.

(Vijesti)

Komentari / 0

Ostavite komentar