Počela školska godina

Nova školska godina počinje danas u svim školama RS, osim u zvorničkoj OŠ "Sveti Sava", gdje će zbog adaptacije objekta nastava početi u ponedjeljak, a zbogom raspustu ove godine reklo je 134. 000 đaka.

Republika Srpska 01.09.2017 | 08:43
Počela školska godina
U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su podsjetili da je u školsku 2017/2018. godinu u aprilu i maju upisano 9.676 učenika. S obzirom na to da je u periodu od maja do septembra ranijih godina bilo upisano otprilike 200 učenika, u Ministarstvu napominju da bi broj upisanih prvačića mogao da bude mnogo veći.

- U 187 osnovnih škola ove godine biće raspoređeno 92.000 đaka, dok će u 97 srednjih nastavu pohađati 42.000 učenika - kazali su u Ministarstvu i dodali da se nastava u prvom polugodištu završava 29. decembra, dok drugo počinje 22. januara 2018. godine. Nastava u drugom polugodištu završava se 22. juna za osnovce, a za srednjoškolce osam dana prije.

Srećan početak i uspješnu novu školsku godinu djeci, roditeljima i svim zaposlenim u vaspitno-obrazovnim ustanovama poželjela je ombudsman za djecu RS Nada Grahovac. Ona je istakla da je obaveza svih zaposlenih u obrazovnom sistemu da učine maksimalno moguće, kako bi se svako dijete svaki dan u školi osjećalo prihvaćenim i jednako vrijednim.

- Posebno je važan partnerski odnos roditelja i škole, koji se zasniva na stalnoj saradnji, međusobnom uvažavanju i povjerenju, koji doprinosi uspjehu svakog učenika, koji osnažuje i podstiče dijete i koji je odgovor na potrebe djece i njihov najbolji interes - kazala je Grahovčeva.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

cups

01.09.2017 09:19

Pocela i to prvi dan petak. Sve je ovo za Goli Otok. Tito gdje si.

ODGOVORITE
Name

A narkidileri

01.09.2017 09:36

A jesu i narkodileri spremni da u skolskim dvoristima prodaju drogu djeci za racun politicara.

ODGOVORITE
Name

rade

01.09.2017 10:36

pocela skola u petak kao tako su tacni da li to mozda nije zbog bajrama koje muslimani obiljezavaju i onda kazemo da samo nas gazee ista smo mi svi stokaaa.

ODGOVORITE
Name

Iz prosvjete

01.09.2017 10:38

Koliko je aktualna vlast nenormalna govori nam i sasvim jasno sam početak školske godine , koji je na kraju radne sedmice, petak. Šta više reći. Gledam, masa nesposobnih likova u Ministarstvu,kad ih nešto upitaš, njihovi odgovori su većinom jalovi. Neki čak potajno priznaju da je čijeli sistem nakaradan al se boje da javno progovore, a što je još gore, i dalje ćute , odnosno jedno govre, drugo misle , a rade kako im se naloži. Katastrofa. Primjera radi navešću kako savjetnica za specijalno obrazovanje koja stoluje u Republičkom pedagoškom zavodu, neposredno prije svakog početka školske godine (po daleko ranije ustaljenoj praksi) održi savjetovanje u institucijama za specijalno obrazovanje djece sa razvojnim poteškoćama. Žena samo mlati praznu slamu, priča jedno te isto , priča ono što je poznato svakom studentu na prvoj godini studija. Eto samo da ispuni svoju normu da je nešto odradila, a efekti su čist promašaj i izgubljeno vrijeme, uz pretvaranje kako je sve upravo kako treba. Kad je tako, a tako je, , pa kako onda da nam bude bolje, kad sami sebe zavaravamo. Cilj je prikazati kako sve funkcioniše i kako je sve u redu i pod kontrolom. Žalosno.

ODGOVORITE