Rješenje naći već ove sedmice

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je naložio ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću da već ove sedmice pronađe rješenje koje će otkloniti problem sa susjednim zemljama u vezi sa povećanim taksama prilikom uvoza voća i povrća, ističući da rješenje sigurno može biti pronađeno.

Region 08.08.2017 | 21:46
Rješenje naći već ove sedmice
"Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja", rekao je Plenković večeras za HRT.

Na pitanje da li se može naći zadovoljavajuće rješenje za sve nakon što su Srbija, BiH, Mekedonija i Crna Gora dogovorile mjere kojima će uzvratiti na povećane hrvatske takse i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao da "sigurno može".

On je naveo da je Tolušićeva ideja, kada je donosio pravilnik, bila efikasnija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a da se "u ovom trenutku čini da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka".

Plenković je rekao da što prije treba nastaviti izgradnju Pelješkog mosta.

"Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna - dijalog s BiH `da` i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 miliona evra nepovratnih sredstava iz evropskih fondova što prije", naglasio je Plenković.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

£

09.08.2017 05:10

Providna posla. Stalno hoce nesto ispod zita. Podignu takse za uvoz poljoprivrednih proizvoda, pa ih onda nakon pregovora spuste, i onda idu pregovori oko peljeskog mosta i onda ocekuju da prave taj mpst, nema smisla da ih ovi iz BiH stalno u vezi necega zaj.bavaju. Bilo bi to mufro da nije providno. Sa svim susjedima se oko neceg spore.

ODGOVORITE
Name

Lazo

09.08.2017 10:45

Ne lazi ustasa!

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.08.2017 11:32

MALO ZATEGNITE DA SE ŠTO VIŠE ZABAVIMO. NISMO ODAVNO.JA IM PREDLAŽEM DA STAVE FLASTERE NA USTA I NA TAJ NAČIN POKAŽU DA MOGU BITI PAMETNI .STARA IZREKA KAŽE BOLJE PAMETNO ŠUTJETI NE GO BUDALASTO PRIČATI.

ODGOVORITE