Tabakoviću 2.900 maraka odštete

Sud BiH odlučio je da Edinu Tabakoviću bude isplaćeno 2. 900 KM obeštećenja za vreme koje je proveo u pritvoru kada je bio pod istragom da je sa više lica planirao teroristički napad u Sarajevu za Novu 2016. godinu.

Bosna i Hercegovina 01.08.2017 | 16:17
Tabakoviću 2.900 maraka odštete
Tabakoviću je za svaki dan koji je proveo u pritvoru dosuđeno 100 KM. Na ovu odluku Suda BiH postoji mogućnost žalbe, prenosi Birn.

Osim Tabakovića, u istom predmetu kodnog naziva "Rez", u decembru 2015. uhapšeni su i mesec dana u pritvoru proveli Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Darko Peco, Elvir Mašić i Adis Kešan koje je Tužilaštvo sumnjičilo da su planirali teroristički napad u Sarajevu za Novu 2016. godinu.

Oni su potom više meseci bili pod merama zabrane, a istraga protiv njih obustavljena je u decembru prošle godine.

U Sudu BiH rekli su da je, osim Tabakovića, iz ove grupe još samo Kemal Murić podneo tužbu za naknadu štete, ali da odluka po tom tužbenom zahtevu još nije donesena.

Advokat Suljo Delić tražio je da Muriću bude isplaćeno 60.000 KM za dane provedene u pritvoru, ali i za period kada je bio pod merama zabrane, što je, prema njegovim rečima, trajalo skoro godinu.

U akciji "Rez" bili su privedeni Admir Ahmetović, Bilal Dervišić, te Nermin Ćuprija, ali su oni pušteni odmah nakon ispitivanja.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kameleon

01.08.2017 16:53

Ja sam terorista, dajte me u pritvor......

ODGOVORITE