Smjene trenera u PL BiH: Samo Krupa ima strpljenja!

Krupa strpljiva, drugačija od svih! Za razliku od Krupe, koja "čuva" svog trenera od 2014. godine, ostali premijerligaši nisu imali strpljenja sa kormilarima. Tokom prošle sezone u Premijer ligi BiH radilo čak 36 stručnjaka, a u prvom kolu novog prvenstva otišla još dva.

Fudbal 29.07.2017 | 23:15
Smjene trenera u PL BiH: Samo Krupa ima strpljenja!
Da su treneri u BiH potrošna roba, opštepoznata je činjenica. I ne samo u BiH, nego je slična situacija u cijelom regionu.

Rijetko se dešava da neki klub iz naše države zadrži trenera dvije, tri sezone, a o nekom dužem periodu da i ne pričamo. Većina njih ne uspije spojiti ni jedno prvenstvo, a da na klupi ne dođe do promjene.

Tokom prošle sezone u Premijer ligi BiH radilo je čak 36 trenera. Kada se u obzir uzme činjenica da ligu čini 12 ekipa, dolazimo do brojke od tri trenera po timu.

Jedina ekipa koja u prethodne dvije sezone nije mijenjala stručnjaka na klupi je Krupa.

Naime, početkom 2014. godine u klub iz kanjona Vrbasa stigao je Slobodan Starčević, donio titulu u Prvoj ligi Republike Srpske i tu se zadržao tokom cijele prošle sezone, u kojoj je Krupa u svom debitantskom nastupu u bh. eliti ostvarila impozantne rezultate.

Malo je nedostajalo da Krupljani u prvoj sezoni među najjačim bh. ekipama izbore plasman na međunarodnu scenu. Prvenstvo su završili na četvrtom mjestu, a da je kojim slučajem Sarajevo u dvomeču finala Kupa BiH bilo uspješnije od Širokog Brijega, Krupa bi ovog ljeta igrala evropske utakmice.

Ovako, Starčević i njegova četa morali su da se zadovolje visokim plasmanom na domaćoj sceni.

Za razliku od Krupe, ostali premijerligaši nisu imali strpljenja sa kormilarima. Tako su po promjenama trenera prednjačili Olimpik, koji je na kraju morao i niži rang, te Čelik, koji je teškom mukom zadržao premijerligaški status.

Ako se računaju i vršioci dužnosti, Zeničane i Sarajlije je vodilo po šest trenera, od čega je na klupi "vukova" Dragan Radović radio dva puta.

Osim Krupe, jedino Sloboda na klupi ima stručnjaka (Vlado Jagodić) koji nije došao u klub ove godine. Svi ostali klubovi tokom 2017. godine mijenjali su trenere.

I sezona 2017/18. počela je u istom ritmu.

Prvo kolo nije bilo ni kompletirano, a već dva tima, i to oba iz Sarajeva, odlučili su se na promjenu trenera.

FK ŽELJEZNIČAR

Sarajevski Željezničar uspješno je prebrodio prvu prepreku u Evropi. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope eliminisana je crnogorska Zeta iz Golubovaca.

Nakon dvomeča, koji su "plavi" riješili u svoju korist ukupnim rezultatom 3:2 (1:0, 2:2), bh. predstavnik za rivala je dobio švedski AIK.

Šveđani su na "Grbavici" odigrali čvrsto, zaustavili sve napade domaćih i izvukli 0:0, što je bilo dovoljno za prolaz dalje s obzirom da su pred svojim navijačima rutinski slavili 2:0 i tako iz daljih kvalifikacija izbacili Željezničar.

Ispadanje iz Evrope značilo je kraj boravka Slavka Petrovića na klupi ekipe iz "Doline ćupova".

Srpski stručnjak, koji je u potpunosti ispunio očekivanja i ostvario ciljeve (plasman na međunarodnu scenu) nije zadovoljio čelnike kluba, koji su mu zbog gubitka "već dobijene" titule u posljednja dva kola Premijer lige BiH prošle sezone, a zatim i neuspjeha protiv švedskog tima, uručili otkaz.

Za Petrovićevog nasljednika ekspresno je izabran Admir Adžem, stručnjak koji je već 2014. vodio Želju. U svom prvom mandatu na "Grbavici",

Adžem je "potrošen" već nakon nepune polusezone. Prije zimske pauze vatru je gasio Almir Memić, kojeg je početkom 2015. zamijenio Milomir Odović.

Drugi mandat Ažem je počeo je uspješno, trijumfom protiv GOŠK-a (3:1). Ostaje da se vidi koliko će ovaj put čelnici kluba imati strpljenja sa 44-godišnjim stručnjakom.

FK SARAJEVO

Loši rezultati u Evropi, eliminacija od moldavske Zarje u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a zatim i neuspjeh na otvaranju prvenstva protiv Zrinjskog,
primorali su šefa stručnog štaba Sarajeva Mehmeda Janjoša da podnese ostavku.

Svjestan da je nešto trebalo promijeniti, da je ekipi potreban "pozitivan šok", Janjoš je poručio da "svoje mjesto sa trenerske klupe prebacuje blizu semafora, na istočnu tribinu".

Sarajlije su i dalje u potrazi za novim trenerom. U narednom kolu gostovaće Čeliku, a na "Bilinom polju" nisu slavili već 16 godina, tako da će nasljednik Janjoša imati težak zadatak kako bi sa tri boda započeo novi posao.

KO JE KRIV?

Ko je u svemu tome kriv, teško je dati jednostavan odgovor.

Kada se podvuče linija, jasno je da čelnici klubova većinom krivicu sa neuspjehe i loše rezultate prebacuju na trenere. Odluke o smjeni stručnjaka nerijetko dolaze ishitreno, pa se dešava da u jednoj sezoni isti trener u više navrata vodi klub.

Navijači često negoduju, ali često i sami traže ostavke. Jer, uvijek je lakše okriviti pojedinca i smijeniti trenera, nego krivca tražiti na terenu, među 11 ili 22 igrača...

Ono što je sigurno, kontinuiteta u BiH nema. Igrači samo što se naviknu na rad jednog stručnjaka, zamijeni ga drugi i ponovo se otvara krug bez kraja.

SRBIJA

Poređenja radi, u Srbiji je prošle sezone radilo 40 trenera u 16 klubova, što je procentualno nešto manji broj stručnjaka nego u BiH (2,5 trenera po klubu).

TRENERI

Borac: Željko Vranješ (31. maj 2017.)

Čelik: Kemal Hafizović (28. jun 2017.)

GOŠK: Slaven Musa (12. jun 2017.)

Krupa: Slobodan Starčević (24. januar 2014.)

Mladost: Edis Mulalić (11. jun 2017.)

Radnik: Mladen Žižović (09. maj 2017.)

Sarajevo: bez trenera

Sloboda: Vlado Jagodić (11. oktobar 2016.)

Široki Brijeg: Goran Sablić (17. januar 2017.)

Vitez: Ivica Bonić (12. jun 2017.)

Zrinjski: Blaž Slišković (23. mart 2017.)

Željezničar: Admir Adžem (23. jul 2017.)

NAPOMENA (klub/trener/datum dolaska u klub)

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar