Zašto je Berlin protiv Zagreba?

Na hrvatskoj političkoj i medijskoj sceni, kako onoj u Hrvatskoj tako i onoj u BiH, sve su frekventniji tekstovi koji govore o zahlađenju odnosa Berlina i Zagreba i u kojima se s puno cinizma, pa čak i otvorenih uvreda piše o njemačkoj kanceralki Agneli Merkel.

Region 27.07.2017 | 12:46
Zašto je Berlin protiv Zagreba?
Tako , na primjer, kolumnista Slobodne Dalmacije, Ivica Šola, poigrava se s njenim imenom i prezimenom pa je u jednom trenutku naziva FATA MERKEL a u drugom ANGELA MERKELOGLU!

Njemačku kancelarku optužuje se u Večernjem listu da je potpala pod utjecaj turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog sarajevskog pulena Bakira Izetbegovića i da zagovara političko preuređenje BiH, posebno bošnjačko-hrvatske Federacije, u liberalnu građansku državu u kojoj bi vladala građanska većina.

Šola u Slobodnoj Dalmaciji piše da je Angela Merkel pretvorila Europsku uniju „u vlastitu prćiju, sve više navlačeći bijes i otpore mnogih zemalja članica, gdje se po zidovima mogu vidjeti njeni portreti s Hitlerovim brčićima“.

Šola dalje navodi da su u tom njenom „delirijumu moći, i Hrvati postali meta“ da je „izvršila i teritorijalnu agresiju na Hrvatsku umiješavši se u bilateralni spor između Slovenije i Hrvatske koji se nje ne tiče“.

Mirjana Kasapović, kolumnista Globusa, piše kako Njemačka „stvarna vladarica EU sa svojom vlastohlepnom kancelarkom, zagovara građansko preustrojavanje BiH, što bi imalo dalekosežne i pogubne posljedice za hrvatski narod u BiH.



U Zagrebu se Njemačkoj zamjera što je u Arbitražnom sporu oko Piranskog zaliva stala na stranu Slovenije, čime je dodatno produbila politički jaz između Njemačke i Hrvatske.

Hrvatski politički analitičari pokušavaju dokučiti odgovor na pitanje zašto se Berlin okrenuo protiv Zagreba.

Dok je dio hrvatskih političara sklon tezi kako se Vlada Angele Merkel osvećuje Hrvatskoj jer ne pristaje odobriti Deutsche Telekomu pravo na koncesiju za optičke kablove, drugi smatraju da su posrijedi ipak puno važnija strateška pitanja.

Smatraju, naime, da Berlin iskazuje javno nepovjerenje prema Hrvatskoj jer se Zagreb opredijelio za učvršćivanje veza s administracijom Donalda Trampa koju kancelarka Angela Merkel ne podnosi. Ali, i zbog toga što se Zagreb sve više približava zemljama Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka) koje takođe ne uživaju pretjerano povjerenje niti podršku Vlade u Berlinu.

Hrvatski analitičari upozoravaju da su nakon pobjede Emanuela Makrona na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, Njemačka i Francuska, kao odgovor na izlazak Velike Britanije iz EU te otvoreno Trampovo omalovažavanje i nipodaštavanje Brisela, odmah počeli kovati planove za jačanje EU.

Pariz i Berlin su u nekoliko ključnih stvari potpuno saglasni: da EU mora jačati svoje ekonomske i vojne potencijale, da mora biti povezanija, te da se mora emancipovati od politike koju vodi Donald Tramp. Takođe, da EU mora biti podijeljena na dvije grupe zemalja: 19 članica evrozone bile bi u prvoj, dok bi u drugoj bile ostale države, među njima i Hrvatska.

Razlike između tih dviju grupa država biće goleme, pa će sve zemlje koje ostanu u drugoj grupi postati članice EU drugog reda s puno manjim pravima i uticajem na ukupnu politiku Brisela Naime, Emanuel Makron je predložio, a Njemačka se ne protivi, da države evrozone imaju zajedničkog ministra finansija, svoj parlament, te zasebni budžet.

Takođe, Makron se zalaže za osnivanje Evropskog vijeća sigurnosti u kojemu bi okupio vojne, diplomatske i obavještajne čelnike država članica, te za formiranje specijalnih jedinica EU od 5.000 vojnika. Naime, Njemačka i Francuska saglasne su da EU mora ojačati vlastite vojne snage i samostalnost.

Za Hrvatsku bi svakako bilo važno da postane članica “prave” EU koju će predvoditi Njemačka i Francuska, te je stoga posebno važno graditi čvrst  odnos između Zagreba i Berlina, tim prije što Zagreb s Parizom nikada nije imao posebno prisne odnose.

Božo Kovačević, nekadašnji ministar u Vladi Ivice Račana te ambasador Hrvatske u Moskvi, nedavno je upozorio kako odnosi “s Njemačkom previše osciliraju, premda je to jedina velika evropska sila koja je zainteresirana za prostor Balkana na kojem želi promovisati interese EU, ali i predstavljati interese država Balkana u EU, te da treba graditi strateške partnerstvo s tom državom”.

Kovačević smatra kako “Zagreb snosi najveći dio odgovornosti što s Berlinom nisu uspostavljene čvršće političke veze".

“Posljednje dvije hrvatske vlade, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, u istorijskom su smislu izrazito revizionističke, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu. Nastojanjem da se revidira domaća istorija, posebno odnos spram antifašizma, pokušava se mijenjati i evropska istorija. A, to, dakako, nije moguće, pa je i to jedan od razloga zašto Hrvatska ne nalazi ozbiljnog i pouzdanog partnera među članicama EU. Naprosto, Hrvatska ne prihvata temeljne ideje na kojima je zasnovana moderna Evropa“, kazao je Kovačević.

Tonino Pikula, bivši ministar spoljnih poslova i član Evropskog parlamenta, smatra pak potpuno pogrešnim sve veću orijentaciju Hrvatske prema državama članicama Višegradske grupe, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

“Te se države sve češće prozivaju zbog nepoštovanja demokratskih standarda, te odluka u unutrašnjoj politici koje nisu kompatibilne s politikom EU. Politiku tih država ne treba slijediti, valja držati političku distancu spram njih, a posebno nije pametno, sklapati s njima osobita savezništva. Mađarska, Poljska, Slovačka i donekle Češka, nisu ulaskom u EU prihvatile sistem vrijednosti na kojem je utemeljena evropska demokratija, imaju poluliberalna uređenja i međusobno su povezane kao dok su bile članice Varšavskog pakta što pokazuje da njihova politička baština nije do kraja rastočena.”

Analitičar Mladen Pleše u hrvatskom Telegramu piše da je u razgovoru s više njemačkih političara saznao da Berlin nije okrenuo leđa Zagrebu u sporu oko Piranjskog zaliva.

„Mi se samo zalažemo za poštovanje međunarodnih obaveza. Ako je neko nekomu okrenuo u leđa, onda je to učinila vaša predsjednica kad se otvoreno suprostavila politici kancelarke Merkel spram izbjeglica. Tada je gospođa Merkel stavila svoju političku karijeru na panj, a Kolinda Grabar Kitarović joj je svojim propagiranjem nasilnog zaustavljanja izbjeglica, zabila nož u leđa”, citirao je Pleše neimenovanog njemačkog političara.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Dumine

27.07.2017 10:50

Zašto? Jer Hrvatska ne vodi politiku u skladu sa EU normama tj podupire nacionalizam sa fašističkim koloritom i za to nikada neće dobiti podršku njemačke

ODGOVORITE
Name

General

27.07.2017 11:51

Hrvatska zagovara prava u drugim drzavama a u svojoj manjine nemaju nikakva prava. Srbe pocistili i ono sto je ostalo polako se seli prema zapadu.

Name

dr

27.07.2017 11:41

Zanimljiva tema. Hrvatska je svojom spoljnom politikom u autu. Njemačka balansira između Amerike i Rusije i sa Francuskom gura jači evropski koncept. Mi treba da budemo pametni i ne plivamo uz vodu!

ODGOVORITE
Name

Eh...

27.07.2017 11:54

..ako se sad HR okrene od D, kako li ce to svabe podnijeti?! Mislim i ekonomski i ljudski i ekoloski... Ode Njemacka u helac, krvati im okrecu ledja...

ODGOVORITE
Name

borac

27.07.2017 12:18

Hrvati su jos plemenski narod potrajace nesporazumi.

ODGOVORITE
Name

BRD

27.07.2017 12:34

Sta hoce ovi Hrvati,ko njih pita uopste ?? Covic je prevarant i to znaju Njemci dobro...

ODGOVORITE
Name

Maybe tomorrow

27.07.2017 13:40

Haha čuj da se Angela ljuti na HR zbog okretanja Zagreba prema Trampu. Pa ko može vjerovati u ovu opservaciju. Pa HR je nebitna balkanska državica zaglavljena u ustaštvu i prošlosti . Pa nemačka je odavno raskrstila sa Hitlerom i u toj zemlji ne možete bez sankcija koketirati sa svastikom. A HR se okuražila i u vlastitom glibu toleriše i afirmiše ustaštvo kao najcrnji oblik fašizma. Biće da je to poruka iz Berlina a nikako tobožnji stav ZG zato što se ta banana državica okrenula ka Vašingtonu. Problem je što se ona okrenula ka crnom đavolu . A u ZG nema nekog Vilija Branta koji bi otišao u Jasenovac i klečeći tražio oproštaj pred žrtvama u najvećem srpskom podzemnom gradu. Zagreb toleriše ustaške simbole nadomak najvećeg balkanskog stratišta. Ali, Zagrem ne zna da analizira poruke nego ponizno čeka da se čudo desi i da Vašington riješi probleme. Maybe tomorrow

ODGOVORITE
Name

Kemal Ataturk

27.07.2017 16:29

Erdogan je Sultan za sve Evropske lidere. Ima podršku naroda i to ne nekog . Znamo ko su bili i ostali Turci. Kad oni 50 miliona Kurda drže na uzetu sve govori.

ODGOVORITE