LŠ: Borbe za Ligu šampiona do posljednje sekunde!

Dve skoro identične utakmice, završene golovima u nadoknadi vremena, odigrane su u Astani i Kijevu. Rijeka umalo do pobede u Austriji.  "Lepotica" večeri - 2:0, 2:3, pa 3:3 u Belgiji! Dinamo je mnogo jak, Rijekin podvig u Salcburgu - Ludogorec preslišan u Ber Ševi! Ukrajinski vicešampion preslišao Jang Bojs (3:1), remi na Red Bul Areni (1:1), sigurnih 2:0 u Izraelu.  Van de Bek poništio Balotelija, Ajaks putuje kući s kapitalnim golom! Maribor jedva protiv Hafnarfjordura! Rozenborg odlično prošao na Seltik Parku.  Utakmica večeri u Brižu: Bašakšehir stigao od 0:2 do 3:2, ali nije pobedio! Densvil iz drugog slobodnjaka najavio pakao u Istanbul! Šest golova na Jan Brejdel stadionu – 3:3!

Fudbal 26.07.2017 | 23:35
LŠ: Borbe za Ligu šampiona do posljednje sekunde!
Borbe za Ligu šampiona ove srede popodne nastavljene su u dalekoj prestonici Kazahstana, gde je Legija iz Varšave, lišena liderstva kapitena tima Miroslava Radovića, imala veoma aktivan rezultat do 94. minuta.

A, onda…

Poljaci su naivno krenuli ka golu prvaka Kazahstana, izgubili loptu i bili žrtve munjevite kontre dvojice najboljih igrača utakmice, Žuniora Kabanange i Patrika Tvumasija, koji je rutinski poentirao za:

Astana - Legija 3:1 (2:0) u prvom meču 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, koje su počele burnim utakmciama u utorak uveče, a koje će biti nastavljene i večeras.

Radović nije nastupio zbog povrede kolena koju je zadobio pre nešto više od mesec dana, dok je centarfor Astane, još jedan naš fudbaler Đorđe Despotović, morao da napusti igru već posle 20 minuta zbog povrede, koja bar na terenu nije delovala nimalo naivno.

Zamenio ga je Roman Murtizajev, koji se i sam povredio u finišu utakmice i morao da bude zamenjen, ali koji je u međuvremenu asistirao Ivanu Majevskiju, Belorusu koji je postigao divan gol u 45. minutu za 2:0.

Pre toga, veoma spretni iako krupni centarfor iz Konga, Žunior Kabananga, sjajno se snašao u šesnaestercu Legije u 36. minutu i levom nogom uspeo da proturi loptu pored Arkadijuša Malarca za 1:0.

Kabanangi je to bio 15. pogodak u kalendarskoj 2017. godini, a asistent je bio novajlija iz Ferencvaroša, mađarski vezista Laslo Klajnajsler.

Grogirani gosti imali su stopostotnu šansu za 2:1 u 47. minutu, ali se Tibo Molan obrukao, samo dva minuta nakon što je Giljerme napravio dar-mar odbranu Astane, ali i izazvao Aleksandra Mokina da zabeleži odbranu meča.

U 56. minutu sudije su poništile Kabanangi drugi gol na meču zbog ofsajda, a onda je usledio buran kraj meča.

Tvumasi je u 68. minutu izveo potez utakmice, nanizao trojicu igrača Legije i potom izgubio deul sa golmanom Malarcom, koji se radovao pogotku albanskog rezerviste Armanda Sadikua u 78. minutu posle asistencije Mihala Kuharčika i smušene reakcije kompletne odbrane Astane.

Ovaj gol za 2:1 naterao je domaće da ponovo krenu odlučnije ka Malarcu, koji je u 91. minutu napravio novo čudo i zaustavio udarac rezerviste Srđana Grahovca, bivšeg veziste banjalučkog Borca.

Legija je posle ove Malarcove minijature jurnula svim snagama napred i praktično ostavila golmana u bezizlaznoj situaciji, utoliko što je kontru Kabanange i Tvumasija u 94. minutu utakmice jedva uhvatila i kamera - 3:1, "tik" pre poslednjeg zvižduka na "Astana areni".

Skoro identičan tok imala je i druga utakmica večeri, po rasporedu, u kojoj je Dinamo u Kijevu zahvaljujući majstorijama strelca i asistenta, Andrija Jarmolenka, poveo 2:0, potom primio gol i duboko u sudijskoj nadoknadi stigao do pobede od 3:1 nad švajcarskim Jang Bojsom.

Dinamo iz Kijeva je mnogo jak, a to je večeras na svojoj koži osetio Jang Bojs. Ekipa iz Berna je čak mogla i da prođe daleko bolje nego što je objektivno zaslužila, ali je to ipak sprečio Denis Harmaš golom u 93. minutu - 3:1 (2:0).

Domaćin je imao dva gola prednosti već u 34. minutu, a posebno upečatljiv je bio drugi pogodak, koji je petom u pogodak pretvorio Diumersi Mbokani. Ipak, takva komocija je uticala da se domaćin previše opusti u završnici meča, pa je švajcarski klub prekoKristijana Fasnahta smanjio prednost Kijevljana. Međutim, ukrajinski vicešampion je praktično već u svom sledećem napadu došao do značajne prednosti pred revanš u Bernu.

Ipak, iako je imao dovoljno vremena, sastav Marka Rozea nije uspeo da postigne još jedan gol, pa ekipa Matjaža Keka sa ozbiljnom prednošću čeka revanš na svom terenu.

Ludogorec je prošao kao „bos po trnju“ u Ber Ševi, gde je domaći Hapoel slavio sa 2:0, pa će tim Georgija Dermedžijeva biti na izuzetno teškom zadatku za nedelju dana, a nije isključeno da iskusni strateg ne dobije otkaz već večeras.

Prvaci Rumunije i Kipra igrali su egal meč do tog 75. minuta, kada su gosti napravili prekršaj na nekih 25-26 metara od Boja Vatermana.

Ovaj čovek bio je jedan od svedoka golčine koju je u stilu nezaboravnog Roberta Karlosa postigao 26-godišnji Kristijan Ganea, takođe levi bek, junak večerašnjeg online praćenja kvalifikacija za Ligu šampiona.

Bombom koja je ostavila Holanđanina ukopanog: Vitorul - APOEL 1:0 (0:0) u samo jednom od brojnih uzbudljivih mečeva 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

I pre i posle ove lepotice iz Ganeine leve kopačke, momci legendarnog Georgija Hadžija mogli su da postignu, ali i prime gol, a prava drama viđena je u 94. minutu kada je domaći tim u paničnim nastojanjima da odbrani 1:0 ostao sa igračem manje.

George Cukudean isključen je zbog "profi" faula kojim je uspeo da Hadžiju sačuva minimalac pred revanš za sedam dana u Nikoziji.

Posle prve utakmice i velikog derbija trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona bliži plej-ofu je - Ajaks! Prošlosezonski finalista Lige Evrope uspeo je da izvuče nerešeni ishod (1:1) sa gostovanja Nici, čime je napravio prvi veliki korak ka prolasku dalje i ulasku u probrano društvo.

Doduše, utisak posle prvih devedeset i kusur minuta jeste da je Ajaks mogao čak i do kapitalne pobede protiv tima sa Azurne obale. Ali, mreža Joana Kardinala samo jednom se zatresla. I upravo je francuski golman i najveći "krivac" zbog toga što Ajaks nije kući poneo i bolji rezultat. Jer, sam je imao dve izvrsne odbrane koje su rivala ostavile bez teksta.

Gotovo kao da je omađijao mrežu, tako je delovao Kardinale u situacijama kada su ga saigrači ostavljali na milost i nemilost protivnika. Čak ni kod pogotka talentovanogDonija van de Beka nije mogao ništa. Doduše, mogao je možda malo bolje da reaguje kod "boksovanja", ali više krivica ide na račun Dantea, koji je dopustio protivničkom igraču Sančezu da zasmeta Kardinaleu kod ispucavanja, što je Van de Bek dočekao i lepo plasiranim udarcem stigao do cilja. Igrao se tek početak drugog poluvremena. 

Pre toga prednost Nici doneo je Mario Baloteli posle dobre asistencije Žana Serija, gde je italijanski golgeter iz neposredne blizine pronašao put do mreže i ulio nadu u pozitivan ishod. 

U nastavku Nica je imala tek nekoliko poluprilika. 

Maribor je meč u Ljudskom vrtu završio pobedom, ali čini se da je rezultat protiv Hafnarfjordura morao da bude efikasniji. Jer, islandski šampion sada ima priliku da na svom terenu nadomesti minimalni zaostatak (0:1) i dođe do istorijskog prolaza u plej-of. 

Jedini gol na meču delo je Markosa Tavaresa posle teledirigovane lopte koju je poslaoAleksander Rajčević. Iskusnom strelcu je posle kvalitetnog centaršuta u opasnu zonu bio potreban samo jedan trzaj glavom kako bi protivnik pao na kolena. 

Ipak, ostaće žal zbog neiskorišćenih čak petnaest šansi, dok se protivnik sve vreme isključivo branio i tek letimično prelazio na suprotnu polovinu. 

Rozenborg je posle gostovanja na Seltik Parku odlično prošao, pošto je rezultat prve utakmice bio 0:0.

"Lepotica" večeri - 2:0, 2:3, pa 3:3 u Belgiji!

2:0 u već u 16. minutu.

A onda 2:3 golovima gostiju u razmaku od samo 15 minuta.

Na kraju – 3:3!

Kakav meč u Brižu – totalni fudal na Jan Brejdel stadion! Klub Briž i Bašakšehir odigrali su nerešeno 3:3, u utakmici velikih preokreta i najavili još jedan pakleni okršaj za sedam dana na Fatih Terim stadionu.

Dva tima su za 90 minuta igre u nekoliko navrata išla od popune blistavosti, do potpunog ponora, pa je konačan rezultat bio najravnopravniji i objektivno daje veće šanse turskom timu u revanšu. Ipak, Bašakšehiru je bilo potrebno dobrih sat vremena da shvati da nije ništa slabiji od belgijskog tima. Briž je na krilima snažne podrške sa tribina pooveo već u petom minutu preko Emanueala Denisa, a kada je Stefano Densvi dao prvi gol iz slobodnog udarca na ovom meču izgledalo je da bi ekipa Abdulaha Avčija mogla da pretrpi pravu katastrofu.

Ipak, iz minuta u minut, a posebno na početku drugog poluvremena bilo je jasno da bi gosti mogli da se vrate u igru i to su konačno učinili u 59. minutu preko iskusnog Marsija Mosoroa. Na krilima tog gola stiglo je i samopouzdanje u redovima turskog vicešampiona, pa je Rodrigo Elija u 63. minutu izjednačio na 2:2. Tu nije bio kraj, za potpuni preokret je bio odgovoran Mosoro, svojim drugim golom na utakmici.

Tada je izgledalo da će turski tim uspeti da dođe do pobede, ali je ovo ipak bilo veče fantastičnog Stefana Densvila, koji je svojim drugim golom na utakmici postavio konačan rezultat utakmice.

Rezultati 1. utakmica
/revanši su narednog utorka i srede/

sreda

Astana (Kazahstan) - Legija (Poljska) 3:1 (2:0)
/Kabananga 36, Majevskij 45, Tvumasi 90+4 - Sadiku 78/

Dinamo Kijev (Ukrajina) - Jang Bojs (Švajcarska) 3:1 (2:0)
/Jarmolenko 15, Mbokani 34, Garmaš 90+3 - Fašnaht 90+1/

Salcburg (Austrija) - Rijeka (Hrvatska) 1:1 (0:1)
/Hvang 49 - Gavranović 30/

Hapoel Ber Ševa (Izrael) - Ludogorec (Bugarska) 2:0 (1:0)
/Nvakaeme 19, Ohana 79/

Vitorul (Rumunija) - APOEL (Kipar) 1:0 (0:0)
/Ganea 75/

Maribor (Slovenija) - Hafnarfjordur (Island) 1:0 (0:0)
/Tavares 54/

Seltik (Škotska) - Rozenborg (Norveška) 0:0

Nica (Francuska) - Ajaks (Holandija) 1:1 (1:0)
/Baloteli 32 - Van de Bek 49/

Briž (Belgija) - Bašakšehir (Turska) 3:3 (2:0)
/Bonaventure 6, Densvil 16, 79 - Mosoro 59, 74, Elija 64/

utorak

Karabag (Azerbejdžan) - Šerif (Moldavija) 0:0

Slavija Prag (Češka) - BATE Borisov (Belorusija) 1:0 (1:0)
/Škoda 20p/

AEK (Grčka) - CSKA Moskva (Rusija) 0:2 (0:1)
/Džagoev 45+1, Vernblum 56/

FCSB (Rumunija) - Viktorija Plzenj (Češka) 2:2 (1:1)
/Budesku 37, Tešeira 61 - Krmenčik 23, Kopic 53/

Vardar (Makedonija) - Kopenhagen (Danska) 1:0 (0:0)
/Baloteli 65/

Partizan (Srbija) - Olimpijakos (Grčka) 1:3 (1:1)
/Tavamba 10 - Ben 6, 56, Emenike 90+1/

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar