Fabrika skandala diplomata BiH

Ministarstvo inostranih poslova BiH i diplomatsko-konzularna predstavništva u inostranstvu godinama potresaju nevjerovatne afere i skandali.

Bosna i Hercegovina 21.07.2017 | 21:44
Fabrika skandala diplomata BiH
Posljednji bizarni slučaj u režiji ministra savjetnika Ambasade BiH u Srbiji Zorana Perkovića, koji se pred ogledalom fotografisao bez donjeg veša, prema mišljenju nekadašnje zamjenice ministra spoljnih poslova BiH Ane Trišić Babić potvrđuje da je na nivou BiH neophodno što prije usvajanje Zakona o vršenju spoljnih poslova.



Da su Ministarstvo spoljnih poslova i diplomatsko-konzularna predstavništva BiH postali prava fabrika skandala, dovoljno je podsjetiti se samo nekoliko upečatljivih primjera koji su nanijeli nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu zemlje.

Јedan od najdrastičnijih je slučaj nekadašnjeg konzula BiH u Parizu Velida Hamdičevića, koji je bio optužen da je svoju diplomatsku poziciju koristio za bavljenje trgovinom ljudima.

Bivša ambasadorka BiH u Londonu Elvira Begović ostala je upamćena po smiješnoj depeši centrali MIP-a u Sarajevu u kojoj se hvalila kako je "hranila konja šefa kraljičine garde", dok se za bivšeg ambasadora BiH u Kuvajtu Јasina Ravašdea vezuje jedan od najvećih skandala u već, inače, preoštroj konkurenciji urnebesnih provala diplomata iz BiH.

Naime, vlasti Kuvajta su prije nekoliko godina otkrile da je Ravašde krijumčario alkohol u zemlji u kojoj je to strogo zabranjeno, a u Sarajevo je stigla obimna dokumentacija, narudžbenice i fakture, kao i brojevi bankovnih računa na koje je Ravašde uplaćivao novac dobijen preprodajom alkohola.

U dugoj istoriji rijetko viđenih gafova i afera u koje su bili umiješane diplomate iz BiH, posebno mjesto zauzima nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj.



Za vrijeme svog mandata Alkalaj je, između ostalog, uspio da izazove saobraćajnu nesreću zbog vožnje u pijanom stanju, da službeni "audi" parkira nasred plaže, a protiv njega se vodio i krivični postupak zbog zloupotrebe službenog položaja.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nemoj ona

21.07.2017 19:49

Nemoj samo ona da prica.Ta je pokopala najbolje srpske kadrove u MIP-u.

ODGOVORITE
Name

Re Nemoj.

22.07.2017 07:09

Tako ti je to,kada das svakom pomalo da pomirise,onda radi sta zelis.

Name

Mip Bh

22.07.2017 08:15

Ova zena je moralno posrnuce..za vreme njenog zamjenickog mandata su se degradirali srbi kao konstitutivni narod..nije dolazila na posao u toku sedmice 2 dana njeno sluzbeno auto za dve godine je preslo 200.ooo kilometara jer je koristeno u privatne svrhe..ova nazovi diplomata je bila predsednik radne grupe za prikljucenje NATO i za tu uslugu pored plate od 4ooo km dobila je i 13ooo km zbog cega je Alkalaj odgovarao..ona je unistila srpski deo diplomatije jer je radila za interes drugih.

ODGOVORITE
Name

a čekaj

22.07.2017 10:11

A čekaj qme, nešto sam zbunjen: ministarstvo vodi Ana ili Crnadak?

Name

Roki

22.07.2017 10:43

Ona je baždirana na flašu štoka.

ODGOVORITE
Name

re Roki

23.07.2017 15:56

Sve za ljubav?????