Da li vas šampon koji koristite truje?

Američka Agencija za hranu i lekove objavila je izveštaj o proizvodima za negu tela, koji sugeriše da bi češće trebalo da čitate deklaracije kozmetičkim pakovanjima.

Zdravlje 17.07.2017 | 09:30
Da li vas šampon koji koristite truje?
Stiv Sju, dermatolog Medicinskog centra MekGa, na vrh liste ozloglašenih preparata stavio je one koji se koriste u nezi kose i kože.

Kako piše na sajtu Agencije, "Kompanije i pojedinci koji proizvode ili reklamiraju kozmetiku, imaju zakonsku obavezu da osiguraju bezbednost svojih preparata. Ni zakon ni FDA regulativa ne zahtevaju specifične testove koji bi demonstrirali bezbednost tih proizvoda".

Iako ovaj sistem u kom je proizvođač istovremeno i inspektor ne ide na ruku potrošačima, može im pomoći lista štetnih sastojaka koji se nalaze u mnogim šamponima. Ako neki od njih prepoznate na pakovanju svog preparata, bilo bi dobro da ga zamenite za neki manje "sumnjiv".

Sulfati
Ovaj sastojak iritira kožu, oči, usta, pa čak i pluća, a naročito smeta ljudima sa osetljivom kožom. Takođe, natrijum dodecil sulfat (sodium laureth sulfate) sadrži hemikaliju koja je u laboratorijskim uslovima izazvala pojavu kancera kod miševa. Istraživači nisu pronašli direktnu povezanost između ovog sastojka i pojave raka kod ljudi.

 Formaldehid
Verovali ili ne, mnogi preparati za negu tela i čišćenje domaćinstva koriste ovaj sastojak. Studije su pokazale nepouzdanu povezanost ove hemikalije sa pojavom raka kod ljudi, ali je kod miša dokaz bio konkretniji. Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, jedna studija je pokazala da radnici izloženi formaldehidu imaju više promena na hromozomima. To otkriće podržava raniju pretpostavku da je ova hemikalija krivac za neke slučajeve leukemije.

Parabeni
Proizvođači kozmetike često koriste parabene, koji sprečavaju rast bakterija. Međutim, ova hemikalija oponaša estrogen u telu i može ubrzati rast raka. Zasad ne postoje dovoljno jaki razlozi da se hemikalija zabrani, ali je njeno izbegavanje preporučljivo.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar