Bez potvrde možete iznijeti...

Putnici prilikom prelaska bh. granica, a posebno u jeku godišnjih odmora, trebaju znati prava i obaveze koje imaju, a jedna od njih je da mogu iznijeti novac u protuvrijednosti do 10. 000 evra, dok za veći iznos moraju posjedovati potvrdu nadležnih institucija.

Bosna i Hercegovina 15.07.2017 | 08:23
Bez potvrde možete iznijeti...
S obzirom na to da se u putničkom prometu primjenjuje pojednostavljeni način prijavljivanja robe, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević u izjavi za Fenu navodi kao primjer da je od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena roba koja je sadržana u "ličnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama.

"'Lični prtljag' podrazumijeva robu nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja", kazao je Kovačević.

Carinske olakšice po putniku i po danu se primjenjuju na robu nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

Kovačević je dodao da putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo uvoziti cigarete i alkohol.

Kada je u pitanju unošenje lijekova, pojašnjava da je unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije.

"Osobe koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana", naglašava Kovačević.

U vezi s prelaskom granice s kućnim ljubimcima, neophodno je imati validni pasoš izdat od uprave za veterinu pod određenim brojem. Izdavanje pasoša vezano je za elektronsku identifikaciju, odnosno obilježavanje psa mikročipom.

"Potrebno je izvršiti klinički pregled psa neposredno prije puta (48 sati) kod veterinara i tu potvrdu da je pas zdrav i da ne pokazuje znakove bolesti koje se mogu prenijeti na druge životinje i ljude, kao i prethodno osigurane potvrde, priložiti veterinarskoj inspekciji za finalni certifikat za putovanje životinja u zemlje Evropske unije", navodi.

Kako je Feni rekla glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković, prema vаžеćеm Zаkоnu о putnim isprаvаmа BiH, zа mаlоljеtne osobe, zаhtjеv zа izdаvаnjе putnе isprаvе pоdnоsi јеdаn оd rоditеljа, uz sаglаsnоst drugоg rоditеljа, оdnоsnо drugi zаkоnski zаstupnik, tako da zakonski nema osnove da na graničnom prijelazu zatraže punomoć ili bilo koji drugi dokument.

Nosilac putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina u pratnji treće osobe, mora imati saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, koju je ovjerio nadležni organ.

"Nе pоstојi zаkоnskа оbаvеzа pоsjеdоvаnjа pisаnе sаglаsnоsti drugog rоditеljа prilikom putоvаnjа u inоstrаnstvо, odnosno nеmа smеtnji dа nosilac putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina putuје s јеdnim оd rоditеljа ili zakonskim zastupnikom, odnosno starateljem", naglašava Dujković.

Istakla je da pisаnа sаglаsnоst mоžе biti pоtrеbnа prilikоm kоntrоlе grаničnih оrgаnа držаvе u kојu sе putuје ili prеkо čiје tеritоriје sе trаnzitirа, pа zаtо prеpоručuјe dа sе prije pоlаskа nа put prоvjеri u diplоmаtskо-kоnzulаrnim prеdstаvništvimа tih zеmаljа.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Car,

15.07.2017 08:47

To vazi samo za posebnu sortu naroda, mi mali nemamo problema oko takvih stvari.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

15.07.2017 09:12

Vazno je naglasiti da iz BiH u zemlje EU, mozete prenijeti roba u vrijednosti do 300 eura, a da pri tom nemate obavezu placanja uvoznih dazbina, dakle bazen, set stolica i sto, auto gume...pod uslovom da imate racun i da ne podnosite zahtjev za povrat pdv-a, dok je u uredjenoj i strogoj BiH to svega 100 evra, pa tako ne mozete ni telefon, tv, pitanje i obicnu navigaciju, nesto garderobe ako ste sa porodicom svratili na rasprodaju u H&M!? Valjda spasavamo nase kineze i trgovce smecem od tekstila na pijacama sa znakom Nike, Adidas itd

ODGOVORITE
Name

Realitic

15.07.2017 09:21

Ja do 10 000 evra a dudek 200 000 evra i jos mu se izvinili. Kao sto bi Orvel u Zivotinjskoj farmi napisao, "sve zivotinje su jednake samo su neke jednakije od drugih". Jbg.

ODGOVORITE
Name

Bez gaca

15.07.2017 09:35

A jel moze bez gaca.Pa ovi nacionalno svjesni narodi ni gace vise nemaju.Cuj 10 hiljada eura.Pa to ni Bakir nema.Jedino nas Mile.

ODGOVORITE