Salihović daje izjavu o tužbi

Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović danas bi trebalo da u Tužilaštvu BiH da izjavu u vezi sa navodima sadržanim u disciplinskoj tužbi protiv njega, rekao je Salihovićev advokat Rifat Konjić.

Bosna i Hercegovina 10.07.2017 | 08:12
Salihović daje izjavu o tužbi
Salihović je po pozivu Tužilaštva došao 28. juna kako bi dao izjavu, ali je nakon što mu je predočeno o čemu se radi, zatražio da saslušanju prisustvuje advokat, pa je ispitivanje odgođeno za 10. juli.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, nakon odgađanja saslušanja, rekao je da Tužilaštvo provodi istražne radnje ispitivanja osumnjičenog i otvaranja privremeno oduzetih predmeta osumnjičenog u predmetu u kojem se vodi istraga protiv suspendovanog glavnog tužioca.

Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine, a uporedo sa disciplinskim postupkom, Tužilaštvo vodi i krivičnu istragu protiv njega.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /BiH/ okončala je sredinom juna disciplinski postupak protiv Salihovića, ali još nije donesena odluka.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlašćena, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne i podnio žalbu na odluku o suspenziji.

Salihović bi trebalo da izjavu da u 10.00 časova.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Stana

10.07.2017 06:32

Slucaj Salihovic, ili ce biti prekretnica u pravosudu, ili ce mafija harati i niko joj nista nece moci! Ako se on izvuce iz ovoga, nema nam spasa!

ODGOVORITE
Name

Logika

10.07.2017 07:43

Pa naravno da će se izvući i naravno da od nas nema ništa i naravno da će i odštetu dobiti.

Name

stedisa

10.07.2017 07:40

KO JE POKRAO MILIONE IZ SEFA BOBAR BANKE ???

ODGOVORITE
Name

Gile

10.07.2017 09:50

ELEKTROPRENOS BiH I POSTUPANJE OKO NEZAKONITOG ZAPOSLJAVANJA U ISTOM UPUCUJE NA MNOGO. PO PODNESENOJ KRIVICNOJ PRIJAVI ZA NEZAKONITO, PROTIV USTAVNO I UZ KRSENJE MRDJUNARODNOG PRAVA POSTUPANJE Elektroprenosa BiH TADA GLAVNI TUZILAC GORAN SALIHOVIC JE OTVORIO PREDMET I UPUTIO U ISTRAGU. OKO SALIHOVICA KAKO SE OVO DOGODI NEMA ZAKONSKOG FINALA OKO NEZAKONITOG ZAPOSLJAVANJA U ELEKTROPRENOSU!!! ZA PROVJERITI???

ODGOVORITE
Name

Grga

10.07.2017 10:22

Ako je tacno ovo u vezi nezakonitog zaposljavanja u Elektroprenosu BiH, da je Salihovic otvorio predmet po Krivicnoj prijavi i uputio SIPI da ispita, a dogadja se njegova suspenzija i sve staje oko nezakonitog zaposljavanja u Elektroprenosu BiH onda situacija moze biti "simptomaticna"!!!

Name

@&@

10.07.2017 10:37

Ako je ovo u vezi Elektroprenosa BiH tacno, mozda treba i neki drugi da odgovaraju kao Salihovic?

Name

Stana @&@

10.07.2017 15:58

I jeste poenta u tome sto bi pivukao za sobom i mnoge druge! Zato ga i ne smiju goniti!