Novak "Broj 1" poslije Vimbldona? Evo kako...

Četvorica tenisera došla su u London sa šansama da iz njega odu kao prvi na svetu. Jedan je odmah izgubio te šanse, a kakve imaju ostala trojica?

Tenis 07.07.2017 | 17:15
Novak "Broj 1" poslije Vimbldona? Evo kako...
Četvorica tenisera doputovala su u London krajem prošle nedelje spremni da se, poput ostalih, bore za najprestižniji trofej u svetu tenisa, ali i svesni da bi dve nedelje kasnije mogli da "osvanu" kao prvi teniseri na ATP listi.

Da budemo konkretniji, jedan od njih - Endi Marej - da ostane "Broj 1", a Rafael Nadal, Sten Vavrinka i Novak Đoković da to postanu.

Već posle prvog kola i nove rane eliminacije Vavrinke sa Vimbldona, ovaj spisak sveden je na tri imena među kojima nije više ostalo igrača koji ranije nisu bili prvi na svetu.

Dakle, u zavisnosti od raspleta do kraja turnira, pašće i odluka o tome da li će poljuljani Marej odoleti još neko vreme ili je "sazreo" da ga prestignu bivši vladari ATP liste, opet goropadni Nadal ili probuđeni Đoković.

S obzirom na to da su Marej i Nadal zajedno u "gornjoj" polovini žreba i da bi mogli da se sastanu u polufinalu, taj njihov potencijalni meč bio bi i borba za prvo mesto na svetu, jer…

Sam plasman u finale značio bi i za Škota, i za Španca, da su svakako prvi narednog ponedeljka.

Sa Đokovićem, na čijem putu je i najtrofejniji teniser u istoriji Vimbldona, Rodžer Federer, situacija je nešto komplikovanija i najverovatnije će Srbin imati "zicer" u drugom delu sezone pod uslovom da u Londonu zabeleži dobar rezultat (polufinale ili finale).

Ali, ako pitate matematičare, postoji jednačina koja bi mogla da bude rešena povratkom Đokovića na prvo mesto posle novembarske predaje liderstva Mareju.

Da bi Đoković od 17. juna "preuzeo žutu majicu", neophodno je da četvrti put osvoji Vimbldon i da, pritom, ni Marej, ni Nadal ne stignu do polufinala.

Plasmanom u treće kolo, Đoković je odbranio bodove od prošle sezone kada ga je u toj rundi turnira izbacio Sem Kveri, kao dvostrukog uzastopnog šampiona (90). Od četvrtka, svaka pobeda našeg asa "videće" se na narednoj ATP listi.

Nadal nije bio prvi igrač sveta još od 23. juna 2014. kada ga je "smenio" Đoković, koji je potom bio suvereni vladar ATP tura sve do novembra 2016.

Na gren slem turnirima, na kojima je sedam pobeda potrebno za titulu, poeni se dele po principu: 10 (I kolo), 45 (II), 90 (III), 180 (osmina finala), 360 (četvrtfinale), 720 (polufinale), 1.200 (finale), 2.000 (titula).

U skladu s tim, ove sezone zarada se "penje" od prvog kola ka tituli ovako: 35, 57, 90, 147, 275, 550 hiljada funti do polufinala, milion i 100 hiljada za finale i dva miliona i 200 hiljada funti za titulu.

Za kraj, treba reći da bi Đoković novom ranom eliminacijom sa najstarijeg GS turnira mogao i da padne na petu poziciju, pod uslovom da krunu na kraju "nakrivi" - Federer.

ATP LISTA "UŽIVO"
/na današnji dan/

1. Endi Marej 7.480 (maksimum 9.390)
2. Rafael Nadal 7.375 (maksimum 9.285)
3. Sten Vavrinka 6.140 (maksimum 6.140)
4. Novak Đoković 6.055 (maksimum 7.965)
5. Rodžer Federer 4.635 (maksimum 6.545)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar