Ekstremisti na korak od vlasti

Odnosi Beograda i Prištine već dugo su u silaznoj putanji, a rezultati nedavno održanih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji ne samo da ne bude optimizam, već prete potpunim prekidom odnosa dve strane.

Srbija 14.06.2017 | 09:28
Ekstremisti na korak od vlasti
Naime, pojedinačno najviše glasova osvojio je pokret Samopredeljenje, najesktremnija politička opcija na Kosovu, poznata po izazivanju nemira na prištinskim ulicama i u parlamentu, ali i po zalaganju za prekid svih razgovora sa Beogradom. Veliki su protivnici formiranja Zajednice srpskih opština, kao i davanja posebnih prava nacionalnim manjinama.

Malo ko je računao na scenario koji se upravo odigrava na Kosovu. Mada je koalicija oko Ramuša Haradinaja, za kojim Srbija traga zbog ratnih zločina, osvojila najviše glasova, sve su manje šanse da formira vlast, a ništa bolje za Srbe na KiM, ali i za vlasti u Beogradu, neće biti ukoliko kosovsku vladu formira alternativa - pokret Samoopredeljenje.

Naprotiv, reč je, čini se, o najgorem mogućem scenariju, koji ne samo da nije po volji Srba, nego verovatno ni po volji Brisela, ali ni ostalih zemalja u regionu.

Sporan je i način na koji deluju aktivisti tog pokreta - sukobi sa policijom, upotreba vodenih topova i suzavaca na njihovim protestima su redovna pojava, a slične metode koriste i u parlamentu. Naime, poslanici Samoopredeljenja su u više navrata bacali suzavac u Skupštini Kosova, kako bi prekinuli rasprave o demarkaciji granica sa Crnom Gorom i formiranju Zajednice srpskih opština.

Uprkos svemu tome, ovaj pokret je duplirao rezultat sa prethodnih izbora i osvojio 26,7 odsto glasova. Kako je najekstremnija politička opcija na KiM, radikalnija od SRS u Srbiji, uspela da zadobije najveće poverenje građana? Čemu da se nadaju Srbi sa Kosova, a šta mogu da očekuju vlasti u Beogradu?

Stefan Surlić, asistent i doktorant sa FPN, navodi za "Blic" da je glavni uzrok ovako dobrog izbornog rezultata Samoopredeljenja to što je reč o jedinoj političkoj opciji na Kosovu koja do sada nije bila na vlasti i što je ponudila privlačan socijalni program.

- Ne mislim da su dobili glasove zahvaljujući nacionalističkoj retorici. Kao opozicija nisu pravili trule kompromise, a mogli su. U njihovom socijalnom programu ponudili su 10 evra po svakom detetu, mlađem od 16 godina, potpuno besplatno obrazovanje, preispitivanje privatizacija, formiranje fonda iz kojeg bi se sredstva iz privatizacija koristila za infrastrukturne projekte - kaže Surlić i dodaje da su za ovaj pokret glasali uglavnom mladi ljudi iz urbanih sredina koji žele promene.

On ističe da se Samoopredeljenje zalaže za pregovore, ali ne sa Beogradom, već isključivo sa predstavnicima Srba sa KiM.

- Pitanje je da li je to moguće, budući da je Srpska lista povezana sa Beogradom i bez saglasnosti vlasti u Srbiji neće pristajati ni na šta. S druge strane, u svoj toj nacionalističkoj retorici, dobra je stvar što lideri Samoopredeljenja, Aljbin Kurti i njegovi najbliži saradnici, nisu učestvovali u ratu i nisu optuživani za ratne zločine - navodi Surlić.

Da dobar rezultat Samoopredeljenja nema veze sa nacionalizmom smatra i Aljbinot Maljoku, kosovski politički analitičar. On za "Blic" kaže da je dupliranje broja glasova tog pokreta posledica nezadovoljstva građana svim dosadašnjim vlastima.

- To nije najbolja politička opcija, ali se "našla" u pravoj poziciji, u pravom trenutku. Njihov program je socijademokratski. Tokom kampanje se nisu vodili nacionalizmom, niti nosili albanske zastave na svojim skupovima - ističe Maljoku.

On ne misli da bi za Srbe na Kosovu bilo loše ukoliko Samoopredeljenje dođe na vlast.

- Neće biti loših posledica, ukoliko Kurti bude premijer. Ne bi bilo loše ni da Srpska lista sa tim pokretom formira vlast i da se predstavnici Srba ponašaju državnički. To bi bila dobra opcija i kao kanal za razgovore sa Beogradom - zaključuje Maljoku.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Saša

14.06.2017 07:43

Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija je okupirani dio Republike Srbije. Ovo treba i zvanično konstatovati,na zato što će nam biti bolje(možda će nam jedno vrijeme biti i daleko gore), već da prestanemo živjeti u zabludi.

ODGOVORITE
Name

TAKO JE

14.06.2017 08:26

I tu pricu treba staviti ad acta, dok se okolnosti ne promjene!

Name

FRANCUZ

14.06.2017 08:57

Ovi ce bas sve i potpisat isto kao svud populisti bilo koje nacije kad dodju negdje na vlast (sve ce potpisat za stolicu ) pozdrav iz Gastarbajteristana ..

ODGOVORITE