"Napeti odnosi" sa Beogradom?

Buduće vlasti u Prištini očekuju težak posao u borbi protiv korupcije i moguće optužnice protiv ratnih vođa OVK, napominju zapadni mediji u prvim reagovanjima na preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na KiM uz ocenu da bi izbor Ramuša Haradinaja za premijera zakomplikovalo odnose sa Beogradom.

Region 12.06.2017 | 00:20
"Napeti odnosi" sa Beogradom?
"Bi-Bi-Si" navodi da bi "ovaj bivši pobunjenički komandant, kojeg Srbija traži optužujući ga za ratne zločine", prema predizbornim anketama trebalo da bude pobednik izbora.
 
"Pobeda Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, zakomplikovala bi odnose sa Srbijom", stoji u tekstu britanskog javnog servisa.

AFP navodi da je Kosovo glasalo za parlament koji će očekuju "napeti odnosi" sa Beogradom, kao i "endemska korupcija i moguće optužnice za ratne zločine za pojedine (kosovske) vođe".

Agencija navodi da izgleda da ovi izbori uvode Kosovo "u period neizvesnosti, sa starom gardom bivših gerilskih boraca koji imaju vođstvo, ali im nedostaje apsolutna većina u odnosu na stranke koje pozivaju na promene".

Navodi se da je Haradinaj, kao kandidat za premijera koalicije koju su kosovski mediji nazvali "ratnim krilom" i na čijem se nalazi Demokratska partije Kosova predsednika Hašima Tačija, proglasio "ubedljivu pobedu".

"Ali, izgleda da je pitanje da li će on (Haradinaj) i njegovi saveznici doći do 51 poslanika u parlamentu od 120 mesta, nivo podrške koji bi im omogučhio da vladaju u koaliciji sa deset poslanika koji predstavljaju nesrpske manjine, poput etničkih Turaka i Roma", navodi AFP.

Rojters navodi da će nova vlada u Prištini "morati da se uhvati u koštac sa nezapošljenošću koji iznosi 30 odsto" i poboljša odnose sa Beogradom, što je "preduslov za napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji".

"Zapad vidi inegraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kao način stabilizacije regiona koji se i dalje oporavlja od ratova 90-ih godina prošlog veka", navodi ova agencija.

AP piše da je na kosovskim izborima najviše glasova osvojila koalicija "bivših pobunjeničkih vođa etničkih Albanaca" i da "nijedna grupa neće moći da vlada sam, pa su koalicije verovatne", kao i će "novi kabinet morati da se uhvati ukoštac sa nekoliko teških pitanja, ukljucujući demarkacioni sporazum sa Crnom Gorom".

Među glavnim problemima su, kako navodi AP,"potvrda još jednog sporazuma sa Srbijom kojim se daju veća prava etničkoj srpskoj manjini, i nastavak napornih pregovora sa Beogradom, koji Kosovu negira državnost", navodi AP.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

EU

12.06.2017 07:50

Da EU sa Amerikom hoće odavno bi ovi bili prošlost već treba im droga.

ODGOVORITE
Name

Ramus

13.06.2017 12:24

Nastavi po planu

ODGOVORITE