"Напети односи" са Београдом?

Будуће власти у Приштини очекују тежак посао у борби против корупције и могуће оптужнице против ратних вођа ОВК, напомињу западни медији у првим реаговањима на прелиминарне резултате парламентарних избора на КиМ уз оцену да би избор Рамуша Харадинаја за премијера закомпликовало односе са Београдом.

Регион 12.06.2017 | 00:20
"Напети односи" са Београдом?
"Би-Би-Си" наводи да би "овај бивши побуњенички командант, којег Србија тражи оптужујући га за ратне злочине", према предизборним анкетама требало да буде победник избора.
 
"Победа Харадинаја, лидера Алијансе за будућност Косова, закомпликовала би односе са Србијом", стоји у тексту британског јавног сервиса.

АФП наводи да је Косово гласало за парламент који ће очекују "напети односи" са Београдом, као и "ендемска корупција и могуће оптужнице за ратне злочине за поједине (косовске) вође".

Агенција наводи да изгледа да ови избори уводе Косово "у период неизвесности, са старом гардом бивших герилских бораца који имају вођство, али им недостаје апсолутна већина у односу на странке које позивају на промене".

Наводи се да је Харадинај, као кандидат за премијера коалиције коју су косовски медији назвали "ратним крилом" и на чијем се налази Демократска партије Косова председника Хашима Тачија, прогласио "убедљиву победу".

"Али, изгледа да је питање да ли ће он (Харадинај) и његови савезници доћи до 51 посланика у парламенту од 120 места, ниво подршке који би им омогучхио да владају у коалицији са десет посланика који представљају несрпске мањине, попут етничких Турака и Рома", наводи АФП.

Ројтерс наводи да ће нова влада у Приштини "морати да се ухвати у коштац са незапошљеношћу који износи 30 одсто" и побољша односе са Београдом, што је "предуслов за напредовање у процесу приступања Европској унији".

"Запад види инеграцију Западног Балкана у Европску унију као начин стабилизације региона који се и даље опоравља од ратова 90-их година прошлог века", наводи ова агенција.

АП пише да је на косовским изборима највише гласова освојила коалиција "бивших побуњеничких вођа етничких Албанаца" и да "ниједна група неће моћи да влада сам, па су коалиције вероватне", као и ће "нови кабинет морати да се ухвати укоштац са неколико тешких питања, укљуцујући демаркациони споразум са Црном Гором".

Међу главним проблемима су, како наводи АП,"потврда још једног споразума са Србијом којим се дају већа права етничкој српској мањини, и наставак напорних преговора са Београдом, који Косову негира државност", наводи АП.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЕУ

12.06.2017 05:50

Да ЕУ са Америком хоће одавно би ови били прошлост већ треба им дрога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамус

13.06.2017 10:24

Настави по плану

ОДГОВОРИТЕ