BiH mora biti energetski lider

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je uvjerenje da će inferiorna pozicija BiH u energetskom sektoru uskoro postati prošlost.

Bosna i Hercegovina 10.06.2017 | 13:52
BiH mora biti energetski lider
"Naše mjesto je mjesto energetskog lidera u regionu, ukoliko reformišemo zakonodavstvo, prilagodimo ga evropskim standardima i pametno iskoristimo šanse koje nam se nude", rekao je Šarović u Beču, gdje učestvuje na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji i Forumu o održivosti zemalja članica energetske zajednice.

On je u obraćanju naglasio da BiH trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora, koja će trasirati put snažne energetske tranzicije zemlje i podstaći razvoj čiste energije i enegetske efikasnosti.

"Vjerujem da će poslije Samita za zapadni Balkan u Trstu 12. jula, inferiorna pozicija BiH u odnosu na ostale članice energetske zajednice, postati prošlost", istakao je Šarović.

Ministri su na ovom skupu najviše pažnje posvetili implementaciji pariskog sporazuma o energetskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavljanju energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodata legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarskom skupu u Beču prisustvuje i komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han.

Izvor: Srna

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pero Doboj

10.06.2017 12:11

RS je energetski,ekonomski,i politicki gigant JI Europe.. Jedini faktor stabilnosti izmedju istoka i zapada je Republika Srpska ..

ODGOVORITE
Name

Mure

10.06.2017 13:32

Pero brate mili ,nije ni tebi lahko

Name

Sale

11.06.2017 11:49

Pero lideru, pazi poplava!!! Pozzz za Doboj iz Tešnja...

Name

Davno proslo

10.06.2017 12:16

Pa davno je to trebala biti.Al....Ko ce uzeti procente.Moj brate...

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

10.06.2017 13:44

OVO SE NEKOM SPREMA ŠUT-KARTA... ZATO EFT NAMJERAVA DA ŠTO PRIJE PRODA TE STANARE, NORMALNO SA REZERVAMA UGLJA KOJE SU POKLONJENE POVOLJNOM KONCESIJOM. VLAST MILORADA DODIKA JE GORA ZA SRBE OD NEKADAŠNJE VLASTI BRITANSKE KRALJICE PREMA AFRIČKIM CRNCIMA - DAKLE NAROD RS SPADA U SLOBODNE ROBOVE

ODGOVORITE
Name

Kukic

10.06.2017 14:58

Ocemu se ovdje prica. imali ista da mi ovdje proizvodimo. Imali i jedan dio koji mi ugradjujemo u te termo i hidro elektrane da je nase proizvodnje. Pa vlast ovdje od ljudi pravi parazite . znaci da iskoriscava mjesto na kom zivi, dok to mjesto ne umre. I sta posle.

ODGOVORITE
Name

Nikola

10.06.2017 17:17

O kojem inferiornom polozaju on prica? Suplja prica kao i njegovo znanje o energetici. Bolje mu je da nadje nekog dobrog savjetnika iz oblasti energetike ili da nastavi da se bavi samo izvozom mesa za Tursku i jabuka za Rusiju.

ODGOVORITE