26. 5. 1999. godine: Najveći Junajtedov trijumf i najteži Bajernov poraz!

Maj mesec je, dok iščekujemo svako naredno finale Lige šampiona, rezervisan za sećanja na ona prethodna koja su obeležila istoriju fudbala. Jedno takvo odigrano je na današnji dan 1999. godine na Barseloninom Nou Kampu.

Fudbal 26.05.2017 | 21:45
26. 5. 1999. godine: Najveći Junajtedov trijumf i najteži Bajernov poraz!
U Srbiji pamte ga i po besomučnom granatiranju od strane NATO pakta, pa je mnogo onih koji su finale morali da gledaju u reprizi, ili u nekom od snimaka narednih dana.   

A finale je zaista bilo za anale. Niko nikada - i verovatno nikada i neće - nije uspeo da u nadoknadi vremena u roku od devedesetak sekundi poraz pretvori u veličanstvenu pobedu. Tako nešto pošlo je za rukom Ser Aleksu Fergusonu i njegovom Mančesteru i to ne protiv bilo koga, već protiv Bajerna 2:1 (0:1).

I statistika i tok susreta, sve je bez ikakve dileme bilo na strani nemačkog tima. Od 6. minutu golom Marija Baslera iz slobodnog udarca Bavarci su vodili sa 1:0. Memet Šol je posle divnog loba pogodio pogodio stativu gola Petera Šmajhela, a Karsten Janker malo kasnije prečku, nakon što je prelepo gađao polumakazicama.

I to nije sve. Bilo je još podosta šansi da Bajern reši to finala. Niko nije ni sanjao -ponajmanje navijači nemačkog velikana - kakva drama sledi. Ko se ne seća dobro, Fergije ključne poteze povukao u 67. i 81. minutu. Prvo je na teren poslao Tedija Šeringema, a onda Ole Gunara Solskjera. 

Ono što dolazi teško je opisati rečima. Najveći Junajtedov trijumf i najteži Bajernov poraz...



Mančester Junajted: Šmajhel, Nevil, Jonsen, Stam, Irvin, Gigs, Bekam, Bat, Blomkvist, Jork, Kol.

Bajern: Kan, Mateus, Babel, Linke, Kufur, Tarnat, Jeremis, Efenberg, Basler, Janker, Cikler. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar