Potrvđeno: Portov čudotvorac renovira PSŽ!

Antero Enrike novi sportski direktor Parižana.

Fudbal 30.05.2017 | 11:00
Potrvđeno: Portov čudotvorac renovira PSŽ!
Prvi pik je bio Andrea Berta, ali čvrst ugovor sa madridskim Atletikom vezao je ruku Parižanima. Kad su shvatili da od Italijana nema ništa krenuli su u potragu za drugim rešenjima. Tačnije, rešenju u jednini. Jer Antero Enrike uvek je bio broj dva na listi i upravo će bivši funkcioner Porta preuzeti funkciju sportskog direktora Pari Sen Žermena.

Ugledni Ekip, tri nedelje pošto su portugalski mediji otkrili da je priča uopšte aktuelna, navodi da je dogovor postignut i da je samo pitanje dana kada će biti ozvaničeno da je baš Enrike angažovan umesto Olivijea Letanga, koji je u aprilu napustio klub kako bi radio kao direktor u kompaniji Sports Invest uticajnog iranskog menadžera Kije Jorabhjana. Status direktora fudbala Pari Sen Žermena Patrika Klajverta još nije sasvim jasan, pa pojedini mediji spekulišu da će on ostati još neko vreme, ali samo sa jednim zadatkom - Aleksisom Sančezom. Oko Arsenalovog asa svi su se saglasili na Parku prinčeva. Šef struke Unaj Emeri dao je zeleno svetlo.

Ali sve ostalo? To je Enrikeov posao. Parižane u skorijoj budućnosti čeka velika rekonstrukcija tima. Štaviše, spekuliše se da će već na leto ozbiljan novac biti uložen uEmerijev tim, te da će se na osnovu rezultata u narednoj sezoni odlučivati da li je on trener za PSŽ ili ne.

Otud 49-godišnjeg Enrike, čovek koga mnogi smatraju za jednog od najzaslužnijih za Portov sad već višedecenijski boravak u vrhu evropskog fudbala, uprkos tome što Portugalci finansijski ne mogu da se porede sa najbogatijim ligama.

Enrike je u Portu radio od 1990. do 2016. godine i polako se peo u klupskoj hijerarhiji. Ugled je stekao kao skaut na mlade talente. Kasnije je razvio razgranatu mrežu saradnika po Južnoj Americi, više od 200 po celom svetu, po kojoj je Porto postao poznat. Deko(iako je on prvo stigao u Benfiku, ali za Orlove nije odigrao nijednu utakmicu što je Porto umeo da iskoristi), Pepe, Hulk, Hames Rodrigez, Lučo Gonzales, Lisandro Lopez,Džekson Martinez, Radamel Falkao - sve je to priredio Antero Enrike.

Žoze Murinjo je zato još u prvom mandatu u Čelsiju želeo da ga dovede na Stamford, 2011. je probao i Andre Viljas Boas, ali nije uspelo - Enrike tada nije bio raspoložen da napusti stadion Dragao.

Ljudi koji ga dobro poznaju kažu da je u pitanju veoma inteligentan čovek, mozak iza Portove mašinerije iako se svi uspesi Zmajeva obično pripisuju predsedniku Pintu da Kosti. Mnogo toga je ipak uradio baš Enrike. Ne samo što ja oformio tu mrežu skauta, već je akcenat stavio i na lekarsku službu i trening centar.

Veoma je blizak sa Marselom Simonijanom, menadžerom Pari Sen Žermenovog Havijera Pastorea, ali i Interovog Evera Banege, Sampdorijinog Rikarda Alvareza i brojnih drugih južnoameričkih fudbalera. Govori pet jezika, među kojima je naravno i francuski. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar