Nošenje beba razvija njihov sistem za ravnotežu

Ima mnogo skeptika koji ne podržavaju često nošenje bebe u naručju roditelja, pošto smatraju da će se ona navići "na ruke" i posle manipulisati tom navikom. Brojni doktori, međutim, ističu izuzetnu važnost nošenja bebe zbog razvijanja sistema za ravnotežu.

Zdravlje 03.05.2017 | 11:54
Nošenje beba razvija njihov sistem za ravnotežu
Naime, osim jačanja emocionalne povezanosti sa mamom ili tatom, nošenjem bebu u marami, nosiljci ili naručju aktivira se bebin sistem za ravnotežu koji utiče na bolji razvoj motoričkih i fizioloških sposobnosti bebe.

Doktorka Marta Sirs, u svojoj knjizi "Povezujući roditeljstvo", opisala je kako kod beba funcionše pokretanje sistema za ravnotežu.

"Tri male strukture, kao libele, smeštene su iza bebinog srednjeg uha. Jedna prati pokrete u smeru napred i nazad, druga levo i desno, a treća gore i dole. Pri svakom bebinom, odnosno pokretu osobe u čijem je beba naručju, tečnost u tim libelama pomera tanke niti koje trepere i prenose poruke u mozak. Tako prikupljeni podaci služe za održavanje ravnoteže tela", pojasnila je doktorka Sirs.

Pored toga, bebe koje roditelji nose izložene su brojnim nadražajima i promenama ravnoteže tela, što je mnogo bolje od sati provedenih ležeći u krevecu, smatraju stručnjaci. Takođe, bebe u naručju moraju da se prilagođavaju pokretima osobe koja ih nosi, što dodatno jača njihove motoričke sposobnosti.

b 92
FOTO:INTERNET

Komentari / 0

Ostavite komentar