BL: Šalke ''demontirao'' Leverkuzen!

Glavobolja za "apotekare"! Fudbaleri Bajera su domaćim porazom od Šalkea 1:4 (0:3) ozbiljno ugrozili čak i opstanak u Bundesligi.  Pre dva meseca osmina finala Lige šampiona, za tri nedelje - druga liga? Moguće je! Leverkuzen se raspada. . . !

Fudbal 28.04.2017 | 22:30
BL: Šalke ''demontirao'' Leverkuzen!
Šalke je u petak uveče protutnjao kroz Leverkuzen (1:4) u premijernoj utakmici 31. kola Bundeslige i kreirao glavobolju "aspirindžijama" i njihovom treneru Tajfunu Korkutu pred finiš sezone.

Bajer ima samo četiri boda prednosti ispred najugroženijih ekipa koje se bore za opstanak i koje imaju po utakmicu manje na tri kola do kraja šampionata Njemačke.

Za samo 10 minuta, od sedmog do 17, Šalke je stekao tri gola prednosti nad Bajerom i do kraja mirno osvojio sva tri boda, prvi put poslije pune tri godine.

A nije tako izgledalo na početku meča...

Već u 20. sekundi "apotekari" su kreirali stopostotnu šansu, ali je udarac Džulijana Branta iz peterca odlično odbranio golman gostiju iz Gelzenkirhena Ralf Farman.

U petom minutu Kevin Foland je šutirao iznad prečke poslije dobre šanse, pa je dva minuta kasnije uslijedila kazna Šalkea.

Sve je napravio Leon Gorecka, koji je prošao po desnoj strani i na "tacni" servirao loptu Gvidu Burgštaleru za 0:1.

Šalke je poveo sa 2:0 već u 10. minutu - nakon centaršuta iz kornera Alesandra Šopfa, kapiten gostiju Benedikt Havedes je neometan sa peterca glavom pogodio mrežu - 0:2.

Sve se "otvorilo" gostima u 17. minutu - Gorecka je izbjegao ofsajd, golman Bernd Leno je odbranio njegov šut, ali je odbijanac pospremio Šopf za ogromnih 0:3 i još veći šok na "Baj Areni".

Mogli su gosti još poneki put da zatresu mrežu do odlaska na odmor, ali je nekoliko puta odlično intervenisao Leno i spasio domaće debakla.

Međutim, ništa ni golman Bajera nije mogao u 50. minutu kad je poslije centaršuta iz slobodnjaka Burgštaler iz voleja postigao svoj drugi gol na utakmici - 0:4 za ovjeru 11. trijumfa Šalkea i "skok" na osmo mjesto na tabeli.

"Apotekari" su preko Štefana Kislinga u 69. minutu uspjeli da smanje na 1:4 poslije akcije Karima Belarabija, ali nije bilo vremena, ni nade da mogu barem do jednog boda.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Sead Kolašinac, koji će na kraju najvjerovatnije sezone napustiti "rudare" i preći u Arsenal, odigrao je 73 minuta za Šalke.

Možete li da zamislite Leverkuzen u drugoj ligi? Pre samo dva meseca osmina finala Lige šampiona, a od juna Cvajta? Zvuči neverovatno, ali posle novog katastrofalnog poraza Bajera takav rasplet uopšte nije nemoguć. Štaviše. U premijernom meču 31. kola Bundeslige: Bajer - Šalke 1:4!

Tri kola pre kraja prvenstva Verkself je došao u jako tešku, strepeću poziciju, pa mu sada ostaje da sutra navija protiv svojih novih konkurenata. Umesto da se "tuče" za Ligu Evrope, ekipa Tajfuna Korkuta moraće i te kako da se oznoji ne bi li u poslednjih 270 minuta osigurala opstanak. Bajer je kao i uoči ove runde trenutno na plus četiri u odnosu na prvi tim u zoni ispadanja (Augzburg), ali i Bavarci, kao i Ingolštat koji je s bodom manje ispod, odnosno Hamburger, Volfzburg i Majnc, koji su ispred, svoje utakmice tek treba da odigraju.

Ono što će imati ozbiljnog uticaja u poslednja tri kola jeste i raspored, a on nikako ne ide na ruku Leverkuzena kome su ostala dva meča u gostima i jedan kod kuće. Na Baj arenu dolazi Keln, dok se u goste ide direktnom rivalu Ingolštatu i Herti koja se bori za Evropu. 

Što se večerašnjeg meča tiče Šalke je - iako je ovo kolo dočekao s najmanjim bodovnim saldom u poslednjih 18 godina - bukvalno nokautirao domaćina za manje od 20 minuta igre. Burgštaler, Hevedes i Šef opalili su tri šamara Leveru od kojih će obrazi dugo brideti. Od tako užasnog starta ni mnogo jači timovi ne bi se oporavili, a kamoli Bajer u ovako lošoj formi...

Kada je Gvido Burgštaler u 50. minutu pogodio za 0:4 delovalo je da Leverkuzen može da primi i devet, ali gosti su ipak povukli ručnu.  

Direktor Bajera Rudi Feler napustio je svoje mesto u svečanoj loži već posle 10 minuta, pošto je Šalke poveo sa 0:2, a najvatreniji navijači izašli su pred kraj meča ispred stadiona kako bi sprečili igrače da odmah odu kućama, jer su planirali "da malo porazgovaraju sa njima", javio je Bild.

Bundesliga, 31. kolo

Bajer Leverkuzen - Šalke 1:4 (0:3)
/Kisling 69 - Burgštaler 7, 50, Havedes 10, Šopf 17/

Subota (15.30)

Verder - Herta
Darmštat - Frajburg
Borusija Dortmund - Keln
Majnc - Borusija Menhengladbah
Lajpcig - Ingolštat
Volfsburg - Bajern (18.30)

Nedjelja

Augsburg - HSV (15.30)
Hofenhajm - Ajntraht Frankfurt (17.30)

TABELA: Bajern 70, Lajpcig 62, Borusija Dortmund 56, Hofenhajm 55, Herta 46, Frajburg 44, Verder 42, Šalke (+1) 41, Keln 41, Ajntraht 41, Borusija Menhengladbah 39,  Bajer L. (+1) 36, Majnc 33, Volfsburg 33, HSV 33, Augzburg 32, Ingolštat 28, Darmštat 21.

Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar