Hrana za lake korake

Osećaj teških nogu zbog proširenih vena prisutan je kod većine ljudi, ali da se rešiti, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer.

Zdravlje 16.04.2017 | 11:10
Hrana za lake korake
OSEĆAJ teških nogu zbog proširenih vena prisutan je kod većine ljudi, ali da se rešiti, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer, specijalista za ishranu. U organizam treba unositi supstance koje jačaju zidove vena i venske zaliske koji su izgubili elastičnost, zbog čega je cirkulacija krvi i otežana.

Da bi vezivno tkivo venskih zidova ostalo elastično, pre svega treba unositi vitamine B6 i B12, kojih najviše ima u integralnim proizvodima, pečurkama i kupusu. Za očuvanje zdravog venskog sitema važne su i amino-kiseline prolin i glicin, kojih ima u ribi, proizvodima od soje, pasulju i grašku. Osim toga, važnu ulogu ima i kolagen, a da bi ga organizam proizveo u dovoljnoj količini potreban mu je cink. U tu svrhu dr Bankhofer preporučuje konzumiranje kukuruza, korenastog povrća i mahunarki. Vene učvršćuje i vitamin C, koga najviše ima u kiselom voću, peršunu i paprici.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar