Najtraženiji lijevi bek na svijetu: Dva Mančestera i Čelsi žele francusko čudo!

Po asistencijama je prvi u Evropi, nadmašio je i asove poput Marsela i Alabe, a zamena iz Brazila je već stigla!

Fudbal 16.04.2017 | 20:30
Najtraženiji lijevi bek na svijetu: Dva Mančestera i Čelsi žele francusko čudo!
Monakovi klinci su zaludeli fudbalsku Evropu ove sezone. Mbape, Bernardo Silva, Lemar,Bakajoko i ostali mladići iz Kneževine su autori jedne od najlepših priča u evropskom fudbalu ove sezone. Narednog leta sledi otimačina velikih i bogatih za Monakove dragulje, a jedan od onih koji će biti debelo unovčeni je i Benžamnin Mendi.

Levi bek Monaka je eksplodirao ove sezone. Nezamenjiv je uz levu aut liniju i jedan od ključnih igrača Monaka u sjajnoj sezoni u Ligi 1 i Ligi šampiona. Mendi je za samo nekoliko meseci postao hit francuskog fudbala, debitovao je i u reprezentaciji Galskih petlova, a narednog leta će biti igrač oko kojeg će koplja lomiti najveći evropski klubovi.

Udarna vest ostrvskog Skaj sportsa danas glasi da Mendija u svojim redovima žele: Mančester Junajted, Mančester Siti i Čelsi!

Nije prvi put da ostrvski mediji pišu o Mendiju kao pojačanju nekog od tamošnjih velikana, ali kada dobro obavešteni Skaj Sports ovako glasno izađe sa tvrdnjama, onda to dobija posebnu dimenziju. Jer ovaj medijski gigant ima najtačnije izvore na Ostrvu kada je fudbalska pijaca u pitanju i retko kada greši…

Pep Gvardiola će sigurno dovesti nekolicinu pojačanja narednog leta, a pozicija levog beka je jedna od spornih. Gvardiola ima Kolarova i Klišija na tom mestu, ali ne veruje mnogo ni u jednog od njih. Kolarov je čak više vremena igrao kao štoper nego kao levi bek. Bek ofanzivnih karakteristika kao što je Mendi bi se idealno uklopio u Pepov sistem.

Muku sa levim bekom muči i Žoze Murinjo u gradskom rivalu Junajtedu. Skupo plaćeniLuk Šo je prokockao sve šanse kod Murinja i Portugalac jedva čeka da ga se reši narednog leta. Najviše vremena uz levu aut liniju je ove sezone proveo Dejli Blind, ali Holanđanin nije klasičan levi bek, tanak je u defanzivi i pogotovo ume da bude rupa kada Murinjo igra omiljenu formaciju sa četvoricom u poslednjoj liniji. Levo može da igra i Mateo Darmijan, ali ni njega Murinjo preterano ne ceni i želi da ga proda. MarkosRoho je došao u Junajted kao levi bek ali je vremenom potpuno prekomandovan na štopersku poziciju. Koliko je ova pozicija problematična za Crvene đavole, govori i to što je Murinjo pored četvorice pobrojanih koristio i Ešlija Janga kao levog beka. Ni on nije rešenje, a najverovatnije će napustiti klub na kraju sezone… Zato je Mendi rešenje velikih muka za Murinja.

Što se Čelsijevog interesovanja tiče, Konte na toj poziciji ima sjajnog Markosa Alonsa. Španac je oduševio u debitantskoj sezoni, ali je problem što je nezamenjiv. Konte nema alternativu za Alonsa, a Plavce naredne sezone očekuje Liga šampiona i mnogo teži ispiti nego ove…

Levog beka traži i Jirgen Klop u Liverpulu. Silom prilika je ove sezone prekomandovaoMilnera uz levu aut liniju, ali to je rešenje samo dok se prvenstvo ne završi. A onda ćeKlop u kupovinu… Moguće je da će meta biti i Mendi. Takođe, ne treba isključiti ni Arsenal. Mada, tamo sve zavisi od Vengerove sudbine…

Benžamin Mendi je za samo nekoliko meseci izrastao u najtraženijeg levog beka na svetu. Ove sezone je već zabeležio osam asistencija u ligi i Ligi šampiona po čemu je rekorder među levim bekovima u Evropi. Nadmašio je i asove poput Marsela ili Alabe. 

Monako je prošlog leta platio Marselju 13.000.000 evra za Mendija. Sada sigurno vredi duplo više. Mogu da inkasiraju i 30.000.000 evra na njegovom obeštećenju što je prilika koja se ne propušta. Svesni su toga u Kneževini, pa su još prošle zime iz Flamenga doveli levog beka Žorža. Brazilac je plaćen 8.500.000 evra i sprema se da nasledi Mendija.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar