Glas Krištove o sjednici odlučuje

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH mogao bi već danas zakazati hitnu sjednicu ovog doma u sedmici koja je pred nama kako bi na dnevni red stavili set zakona koji se odnose na povećanje akciza na naftu i naftne derivate u iznosu od 15 feninga po litru. Za to je potrebno da zakoni dođu i da dva člana kolegija to podrže.

Bosna i Hercegovina 10.04.2017 | 08:49
Glas Krištove o sjednici odlučuje

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma BiH, očekuje da zakoni danas stignu iz Doma naroda u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega će uslijediti konsultacije sa ostala dva člana Kolegija Borjanom Krišto (HDZ) i Mladenom Bosićem (SDS).

Da bi sjednica Predstavničkog doma bila zakazana potrebno je da dva člana kolegija budu za održavanje hitne sjednice na kojoj bi se po hitnoj proceduri razmatrao set zakona o akcizama, koji su vladama entiteta potrebne radi dobijanja aranžmana MMF.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić već se izjasnio da neće podržati da se ti zakoni ponovo razmatraju u hitnoj proceduri u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine. Bosić je rekao da SDS neće podržati te zakone, jer se radi o novom nametu i zavlačenju ruku u džepove građana, koje su ove vlasti dovele na prosjački štap. Po njemu u pitanju je spašavanje propalih entitetskih budžeta i to na, kako je kazao, najgori način - zavlačenjem ruku u džepove građana.

Odluku o tome da li će biti hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH donijeće zamjenik predsedavajućeg Borjana Krišto (HDZ). Ona je kazala da ne može reći da li će biti sjednice, navodeći da će odluku donijeti kolegij Predstavničkog doma PSBiH. 

"Potrebno je da dva člana Kolegija budu 'za' i sjednica može brzo biti zakazana. Pred nama će biti novi korigovani zakoni. Očekujem kao i prošli put da oni prođu na ovom domu. I prošli put sam glasao 'za'. Nadam se da će set zakona o akcizama biti usvojen jer to je naša obaveza", rekao je Džaferović.

Savez za promjene tvrdi da je sporno održavanje hitne telefonske sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj je ponovo usvojen set zakona o akcizama, koje je u petak usvojio Dom naroda PS BiH po hitnom postupku. Protiv su bila dva delegata iz SDS i jedan iz DF. Za su glasali delegati SDA, SNSD, SBB i HDZ.

Set zakona o akcizama na osnovu koga će doći do poskupljenja nafte i naftinih derivana je uslov za aranžman BiH sa MMF.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

šta kaže rajkan

10.04.2017 06:51

" Borjana Krišto - žena luč " hehheehhehe

ODGOVORITE
Name

telefonsko glasanje

10.04.2017 07:11

Sve se radi vaninstitucionalno,po kafanama.cuj telefonske sjednice sta to znaci ni u tunguziji to nema koji gmizavci.

Name

Ne Vrijedjaj

10.04.2017 10:24

Tunguzija je ozbiljno uredjena regija u Sibiru a ovo....

Name

sta joj kaz covic

10.04.2017 07:08

To ce ona i uraditi ona je privisak covicev,zna se da ce ona i dzafo glasti,jer bez novih dugova oni nemaju sta vise narodu lagati sram da ih bude.

ODGOVORITE
Name

Mujo hrsuz

10.04.2017 07:29

@sta joj kaz covic Borjana će glasovati - Zna se!

Name

popara

10.04.2017 07:31

Sta docekasmo da nam skutori hercegovacki kroje kapu.

ODGOVORITE
Name

knez

10.04.2017 07:54

Škutori hercegovački i škutori laktaški!

Name

izdajnik

10.04.2017 10:04

Najgori su ovi laktaški.