Analiza: Uoči sutrašnjeg mega-duela... Ko će vladati Evropom u deceniji pred nama?

Francuska ili Španija? Ili možda ipak Nemačka?

Fudbal 27.03.2017 | 23:00
Analiza: Uoči sutrašnjeg mega-duela...  Ko će vladati Evropom u deceniji pred nama?
Srbija ima zlatne Orliće, Portugalci titulu prvaka Evrope da opravdaju, Nemci su uvek Nemci, ali Francuzi i Španci su ti koji bi u narednoj deceniji morali da vladaju fudbalom na Starom kontinentu. Tako bar tvrde njihovi najugledniji sportski listovi Marka i Ekip, ali moramo da priznamo - nije to nimalo navijačka konstatacija, već realno sagledavanje stvari uoči sutrašnjeg prijateljskog duela dve ekipe.

Ali da zagrejemo raspravu ocenom Arsena Vengera. Jer ma šta mislili o njemu ne možete mu osporiti da ume da uoči talenat.

"Trenutno, Francuzi su najbolji fudbaleri na svetu. Ako se stavite u kožu Didijea Dešana shvatićete da je noćna mora izabrati najboljih 20... Pa onda prvih 11... Nemate taj problem ni u Španiji. Nemačka je tu negde, ali ipak malo gora nego što je bila u Brazilu. Francuska je za mene nadolazeća velesila. Imaju vrhunske igrače kao Brazil pre 20 godina. Suštinski, na svakom ćošku možeš da pronađeš igrača za reprezentaciju. Sad ni (Monakov Timue) ni (Lionov Aleksandre) Lakazet nisu mogli u reprezentaciju. To nije bio slučaj pre 10 godina. To je neverovatan potencijal", kategorički će Venger.

Istina, zastrašujuće deluje francuski sastav, a okolnosti postaju još dramatičnije ako uzmete u obzir ko sve nadolazi. Pritom, Antoan Grizman, Pol Pogba, N’Golo Kante... Svi oni imaju još barem šest reprezentativnih godina pred sobom. Imaće mladi uz koga da sazrevaju. A ti mladi? Pa, teško da iko može da se pohvali tako talentovanim generacijama.

Počevši od Rafaela Varana (23), Levina Kurzave (24), pomenutog Bakajoka (22),  Adrijena Rabioa (21), Usmana Dembelea (19), Kingslija Kimana (20), Kilijana Mbapea (18), Antonija Marsijala (21), Tomas Lemar (21), Emerik Laport (22), Samjuela Umtitija (23)... Svi oni već su, manje ili više, priključeni seniorskoj reprezentaciji što će reći da bi vrlo uskoro trebalo da razviju i automatizam u igri. A sa takvim igračima... Da se naježiš koliko jaka ekipa.

Međutim, Španci su se malo uvredili, pa podsećaju da i oni imaju na čemu da grade kada ova zlatna generacije na čelu sa Serhiom Ramosom, Andresom Inijestom i ostalima ode u zasluženu penziju.

Isku su tek 24 godine, Koke ima 25 koliko i Dani Karvahal, te Injigo Martinez i Tijago Alkantara kao jedan od predvodnika neke nove Crvene furije. Tu su i Alvaro Morata (24) iĐerar Deulofeu (23), pa na još mlađi Ektor Beljerin (22), Saul Njigez (22), Oliver Tores(22) Marko Asensio (21), Injaki Vilijams (21), Munir El Hadadi (21), Hoze Luis Gaja (21)Hezus Valjeho (20)...

Makar po titula u mlađim selekcijama, Španci su i ispred Francuske.

Mada, nikad ne otpisujte Nemce. Posebno ne kad znate da su tu Andonio Ridiger (24),Emre Džan (23) Džošua Kimih (22), Džonatan Ta (21), Niklas Sule (21), Leroj Sane (21),Julijan Brant (21), Julijan Vajgl (21), Serž Gnabri (21)...

Tu su još i Portugalci, možda Belgijanci, pa Italijani i uvek nezgodni Hrvati, precenjeni Englezi, nadamo se sa ovim novim talasom i Srbi...

Dakle... Ko?

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar