Švajnštajger prelazi u Čikago kod Paunovića!

Bastijan Švajnštajger, igrač Mančester junajteda, karijeru će nastaviti u MLS ligi, u ekipi Čikago Fajera.  

Fudbal 21.03.2017 | 16:30
Švajnštajger prelazi u Čikago kod Paunovića!
Mančester junajted je dao dozvolu bivšem kapitenu Nemačke da napusti klub, a prema navodima Čikago Tribjuna, potpisao je jednogodišnji ugovor i zaradiće 4,5 miliona dolara.

"Tokom karijere, uvek sam tražio mogućnost da ostvarim pozitivan uticaj i da pomognem. Moj prelazak u Čikago se ne razlikuje mnogo. Tokom razgovora sa generalnim menadžerom (Nelsonom Rodrigesom) i trenerom Veljkom Paunovićem uverio sam se da klub ima dobru viziju i filozofiju i ja želim da pomognem u tom projektu", naveo je Švajnštajger u saopštenju.

Švajnštajger je sa Čikagom pregovarao i prošle godine, ali je odlučio da ostane u Junajtedu. Ekipa Čikaga ga je ponovo tražila, a ovog puta je namački fudbaler pristao da se preseli u SAD pošto nije u planovima trenera Žozea Morinja. On je od početka ove sezone odigrao samo četiri utakmice za Junajted, ali nijedan u Premijer ligi.

"On će u svlačionici biti primer velikog šampiona. On i dalje neko ko može da na terenu pokaže mlađim igračima kako treba da se ponašaju, razmišljaju i da rade zajedno kako bi doveli sebe na taj nivo", rekao je trener Čikaga Veljko Paunović.

Ono o čemu se govori od novembra, potvrđeno je danas - slavni nemački fudbaler Bastijan Švajnštajger okončao je noćnu moru dolaskom Žozea Murinja na "Old traford" potpisivanjem jednogodišnjeg ugovora sa Čikago Fajerom.

To znači da će mu naredni trener biti naš Veljko Paunović, koji priprema Čikago za start sezone u Mejdžor lig sokeru, takmičenja u kojem se njegov tim nije proslavio prošle godine.

Švajnštajger je za Mančester junajted potpisao leta 2015. godine na insistiranje Luja van Gala, ali je je jedan od najtrofejnijih nemačkih fudbalera svih vremena pao u drugi plan praktično i pre dolaska Murinja u klub, pre manje od godinu dana, s obzirom na to da je Portugalac prekomandovao "Švajnija" u omladince praktično i pre prvog treninga.

Ovaj 32-godišnjak koji je u braku sa legendarnom srpskom teniserkom Anom Ivanović postigao je konačan dogovor sa Čikagom i potpisao ugovor na "Tojoka park" stadionu četiri meseca nakon što je primećen na večeri sa Paunovićem.

"Tokom cele karijere preda mnom su bile mogućnosti iz kojih sam želeo da izvučem maksimum i napravim pozitivan iskorak ka ostvarivanju nečeg specijalnog. Utoliko, moj prelazak u Čikago Fajer nije drugačiji. Posle razgovora sa Nelsonom (Rodrigezom, generalnim menadžerom Fajera, prim. aut) i Paunom ostao sam u uverenju da klub ima pravu viziju i filosofiju, iskreno želim da im pomognem u ovom projektu", rekao je Švajnštajger, koji je od dolaska Murinja u Junajted odigrao četiri utakmice i dao jedan gol.

On je igrajući za Bajern osvojio Ligu šampiona, osam titula u Bundesligi i sedam Kupova Nemačke.

Nezvanično, Švajnštajger će u gradu u kojem živi preko 200.000 naših iseljenika zarađivati oko 80.000 evra nedeljno, nakon što je Junajted popustio i odlučio da ga isplati u celosti.

Naime, Nemac je na "Old trafordu" imao jak ugovor do juna, sa platom od 172.500 evra nedeljno, tako da je Junajted očekivao obeštećenje od Čikaga ili, u najmanju ruku, Švajnštajgerovo odustajanje od preostalih plata, ali je nezvanično engleski klub na kraju pristao da isplati fudbalera koji je mogao da aktivira i određene klauzule iz ugovora koje su štitile njegov lik i delo.

U ugovor sa Čikagom uneta je i mogućnost nastavka saradnje i u 2018. godini.

Švajnštajger nije igrao u Premijer ligi okruglo godinu dana, od 20. marta 2016. godine i utakmice sa Mančester sitijem, kada je menadžer bio Van Gal.

"U svlačionicu će nam stići jedinstven primer šampiona. On je i dalje neko ko može da se pojavi na terenu i pokaže našim momcima kako se priprema, kako se radi, kako se ponaša, kako se razmišlja i kako se nastupa zajednički, a sve u cilju napretka i podizanja kvaliteta na viši nivo", rekao je Paunović.

Švajnštajger je, pre dolaska u Junajted 2015. godine, celu karijeru proveo u dresu Bajerna iz Minhena. Sa nemačkim klubom je osvojio osam titula u Bundesligi, kao i Ligu šampiona 2013. godine.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar