Amerikanci uskoro neće moći bez vize u Evropu?

Evropski parlament doneo je rezoluciju kojom se Evropskoj uniji savetuje uvođenje obaveznih viza za građane SAD koji odluče da posete njene članice.

Putovanja 21.03.2017 | 06:21
Amerikanci uskoro neće moći bez vize u Evropu?
Donošenje ove odluke podstakla je činjenica da pet članica EU – Bugarska, Hrvatska, Kipar, Poljska i Rumunija ne uživaju bezvizni režim kao ostale zemlje EU.

Rezolucija je doneta prošle nedelje jer SAD ni nakon dve godine nisu uspele da reše ovaj problem, piše Lounli planet.

Ukoliko se uvedu, restrikcije će važiti najmanje 12 meseci.

Iako rezolucija nije obavezujuća, EU na ovaj način jasno želi da izvrši politički pritisak na SAD da dobro razmotre svoju poziciju i usvoje jednaka pravila za sve zemlje Evropske unije.

Slične mere preduzete su 2014. godine protiv Australije, Bruneja i Japana, koji su postigli dogovor sa Evropskom komisijom, a dogovor sa Kanadom trebalo bi da usledi kasnije ove godine.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xx

21.03.2017 12:01

Ništa od ovoga. Ovo samo pokazuje da je EU pred rasulom. Kada bi se Francuska na ovo obavezala? Znate li koliki je turisticki profit Francuske od posjete Amera . Zato i stoji da rezolucija nije obavezujuca. Opasan je Trump ma kako naivno izgledao.

ODGOVORITE
Name

UE

21.03.2017 19:55

,,Milka,,cokolada nije istog kvaliteta u Njemackoj i Slovackoj,u Njemackoj je bolja,tako i ovo.

Name

Igor Josipovic

22.03.2017 01:10

Vize ce biti elektronske, podnosit ce se na portalu za vize gdje ce biti uplodovana kopija pasosa i ispunjeni svi detalji tj niz odgovora na pitanja. Bezvizni rezim ce i dalje da vazi samo ce to da kosta kao kad ide u USA 50 eura, na 1 godinu, te ces na aerodromu morati ostavit otiske i uslikat ce te, sve u svemu 50 eura i 30 minuta posla.