Sjećanja - Na današnji dan... Real iz Niša Evropom juriša!

Danas se podsećamo revanš meča četvrtfinala Kupa UEFA između Radničkog i Dandija. . .

Fudbal 17.03.2017 | 11:00
Sjećanja - Na današnji dan... Real iz Niša Evropom juriša!
Prošlo je ravno 35 godina od najvećeg uspeha niškog Radničkog u klupskoj istoriji! Na današnji dan 1982. popularni "Real sa Nišave" u revanš meču četvrtfinala Kupa UEFA savladao je škotski Dandi i plasirao se među četiri najbolja tima u tom takmičenju.

Ekipa koju je sa klupe predvodio Duca Nenković igrala je čitave sezone kao u transu, a tog davnog marta u duelu sa Dandijem imala je jako težak zadatak - da nadoknadi dva gola zaostataka iz prve utakmice na Tanadajs parku. I uspela je u tome. Posle prvih 45 minuta nije bilo golova, da bi u nastavku Aleksandar Panajotović (dva komada) i Slavoljub Nikolić tri puta dizali prepuni Čair na noge. Panajotović je mrežu Škota pogađao u 52. i 72. minutu, a Nikolić u 86, kada su već svi pomislili da će utakmica u produžetke.  

Pre Dandija Nišlije su izbacile Napoli, Grashopers i Fajenord, a u polufinalu i pored trijumfa nad moćnim Hamburgerom kod kuće, u Nemačkoj nisu izdržali - 1:5. 

Najuspešnije sezone u klupskoj istoriji ovako se sećao Nemanja Stanković, član uprave Radničkog:

"Bilo je zabranjeno da se dovode igrači iz Beograda, jer su oni "obogaćeni za beogradski život". Takođe, niko nije smeo u Beograd, samo u inostranstvo. Svakom igraču je bila obezbeđena egzistencija, imao je ugovor, a nakon što potpiše drugi, dobijao je stan. Tako se formirala ekipa koja je godinama mogla da stvara uspehe. Tokom 1981. u domaćem prvenstvu izbili smo na čelo tabele, a onda završili na trećem mestu, sa samo tri boda manje od šampiona Crvene zvezde. Treći smo bili i godinu dana ranije". 

Radnički: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković, (Radosavljević), Đorđević, Radisavljević (Panajotović) Nikolić S, Beganović.
 
Dandi: Mekalpin, Holt, Stark, Gof, Hagerti, Neri, Banon (Smit), Filips, Kirkvud, Starok, Dods.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar