Sud oslobodio optužbi Lipovaču

Opštinski sud u Bosanskoj Krupi objavio je prvostepenu presudu po kojoj bivši premijer Unsko-sanskog kantona i bivši načelnik Bihaća Hamdija Lipovača nije kriv za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, potvrdio je njegov advokat Salih Hodžić.

Bosna i Hercegovina 14.03.2017 | 18:59
Sud oslobodio optužbi Lipovaču
"Danas nam je stigla službena potvrda o oslobađajućoj presudi, iako je ona donesena još prije petnaestak dana", rekao je Hodžić.

Tužilaštvo USK je Lipovači stavljalo na teret da je 15. maja 2014. godine, kao v. d. ministra unutrašnjih poslova USK, zloupotrebom svog položaja, tačnije bez provedene procedure javnog konkursa i bez prethodne odluke Vlade USK, postavio jednu osobu na poziciju direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a, time grubo kršeći odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima državne službe Unsko-sanskog kantona.

Kako objašnjava njegov advokat, u prvostepenoj presudi se navodi da Lipovača nije znao da potpisujući sporni dokument krši odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Sud je na stavu da su ga na to trebali upozoriti tadašnji sekretar MUP-a USK, kao i sekretar Vlade USK.

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću Lipovači se, uz još nekoliko osoba, trenutno sudi i za tzv. aferu Stens, a optužnica ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje službene isprave te nezakonito ugovaranje radova na rekonstrukciji Sportsko-rekreacionog centra Stens u Bihaću, čime je od 2006. do 2009. za više od pola miliona maraka oštećen budžet Grada Bihaća.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bošnjak

14.03.2017 19:12

Bože dragi u kakvoj državi .tj g... mi živimo. Eto nije znao da krši zakon??? Pa oslobođen. Sad treba svaki lopov da traži presudu kao urnek i da se na sudu brani da nije znao da krši zakon hahahahahahahahahahahahahahah

ODGOVORITE
Name

Zajebant

14.03.2017 19:43

Koliko ja znam, neznanje ne umanjuje ODGOVORNOST.

ODGOVORITE
Name

Odvjetnik

14.03.2017 20:23

Neznas ti,zakon se mijenja iz casa u cas,zvisno od situacije do situacije.

Name

Geography

15.03.2017 00:44

U kakvoj državi živimo ova me odluka uopšte ne čudi. Uhvati lopova uslikaj i pusti ga isto kao u ribolovu.

ODGOVORITE