Pitanje statusa Brčko nije riješeno

Tribunal za Brčko može donijeti odluku o statusu distrikta i dodijeliti ga jednom entitetu i to kao opasnost realno postoji, rekao je Siniša Karan, sudija iz RS u tročlanom Arbitražnom tribunalu za Brčko.

Bosna i Hercegovina 12.03.2017 | 09:19
Pitanje statusa Brčko nije riješeno
Karan u intervjuu Nezavisnim novinama kaže da je Republika Srpska proteklih godina dala veći doprinos od Federacije i ima veći pozitivni aktivizam u distriktu od FBiH i da u tom smislu ne vidi ni teoretsku mogućnost da se tako nešto desi na štetu Republike Srpske.

On podsjeća da Konačna odluka predstavlja zapravo dva ključna segmenta koja će se konstatovati od strane supervizora i visokog predstavnika, a što bi, kako kaže, bilo dovoljno za zatvaranje Tribunala, a to je da institucije distrikta funkcionišu, da su one multietničkog karaktera i da djeluju autonomno, te da je to održivo i trajno.

Karan tvrdi da je to konstatovano tokom nedavnog susreta sa glavnim arbitrom za distrikt Brčko.

Govoreći o poboljšanjima u Brčkom, on naglašava kao posebnim to što je Konačna odluka postala sastavni dio Ustava BiH.

"Podsjetio bih da je Ustav BiH promijenjen amandmanom upravo u segmentu da ova odluka bude u Ustavu, i da Ustavni sud BiH sada može da rješava sve sporove distrikta i entiteta s jedne strane i distrikta i BiH s druge. Samim tim, sadašnji status distrikta je dobio svoju snagu i u Ustavu. U tom smislu nadamo se da će dalji razvoj događaja dovesti do toga da Tribunal neće imati puno posla i da će se dovesti u poziciju da se zatvori", kaže Karan.

Na pitanje postoji li opasnost da neko pokrene postupak koji bi rezultirao promjenom statusa distrikta Brčko na štetu RS, Karan je rekao da konačna odluka predviđa mogužnost i redefinisanja statusa distrikta i dalje djelovanje.

"To je to što sad imamo. Teoretski, Tribunal može donijeti i drugačiju odluku od Konačne odluke. Samo ću podsjetiti da u kaznenim odredbama Konačne odluke postoji i klauzula u kojoj se kaže da ako bi je jedan od entiteta praktično narušio - da Tribunal može donijeti i drugačiju odluku o statusu distrikta i dodijeliti ga jednom entitetu. Naravno, kao opasnost to realno postoji", rekao je Karan. dodajući da ta opasnost postoji sve dok se ne ugasi Tribunal za Brčko distrikt.

BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

AR

12.03.2017 08:53

Sta bi ti da ugasis tribunal pa da I tamo zaserete.

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.03.2017 14:19

Pa to im je strategija. Ja bi volio da ukinu de visoke predstavnike. Prije bi se rjesilo.

Name

Kkkkk

12.03.2017 08:58

Nije bila uopste potrebna arbitraža za Brčko. U cijeloj BiH su sporne i neutvrđene entitetske granice i u svim mjestima gdje prolaze entitetske granice postoje sporovi i problemi lokalnog i međuentitskog tipa tako da nije bilo potrebno polemisati oko Brčkog.

ODGOVORITE
Name

lala

12.03.2017 09:12

Brcko je Srpsko i-bice..

ODGOVORITE
Name

Penzioner

12.03.2017 19:31

Puno sanjas, jer niko nece rizikovati nove probleme. Distrikt Brcko ostaje sam svoj, na svome, a ti nastavi da sanjas.

Name

Real-an

12.03.2017 09:12

Ode distrikt za reviziju kao i sve ostalo na brdovitom Balkanu samo jos jedan deal!

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.03.2017 09:14

Velike sile mogu sve, mi se ne pitamo nizašta.

ODGOVORITE
Name

Dijana

12.03.2017 09:19

I ovaj se trpa u sve i svja....

ODGOVORITE
Name

PIRGAVI

12.03.2017 13:05

Republiku srpsku su potkusurivali sa svih strana ako i ovog puta Brcko dadnu Federaciji totalno ce se narusiti procentualni odnos 49 i 51% teritorijalne dogovorene Dejtonske podjele.Sto se nepitamo staje sa ostalim Distriktima Mostar Sarajevo o tome se cuti.

ODGOVORITE
Name

AR

12.03.2017 16:01

Sad kad jos stave granicne prelaze u brckom onda smo j.... Jeza u ledja.Onda ce mo imati kamaru entiteta (torova)pa onda svaki tor svog poglavicu ili predsednika A moze I senator Ma bice pravo dobro