Ubijen džihadista koji je ratovao u BiH

Pentagon je objavio da je u bombardovanju u Siriji 4. februara ubijen Abu Hani al Masri, veteran Al Kaide, koji se osamdesetih godina priključio ovoj ektremističkoj organizaciji.

Bosna i Hercegovina 10.02.2017 | 08:18
Ubijen džihadista koji je ratovao u BiH
Svoj ratni put je započeo u Avganistanu, a nastavio u Bosni i Hercegovini i poznat je kao veteran bh. rata. O njegovom učešću u ratu u BiH govore i džihadisti koji su mu na društvenim mrežama poslali posljednji pozdrav.

"Neka te Alah primi u raj. I svi treba da znaju i budu svjesni jednoga; on je veteran džihada od prvog dana u Bosni, ali i svega što je uslijedilo nakon toga. Nikada nisam upoznao nekoga poput njega; bio je hrabar, iskusan i skroman", napisao je Abderazak, jedan od njegovih saboraca.

Al Masri, ubijen u pokrajini Idlibu, bio je povezan s Osamom bin Ladenom i Ajmanom al Zavahirijem, sadašnjim vođom Al Kaide, rekao je u saopštenju potparol Pentagona Džef Dejvis.

"On je čovjek koji je tokom osamdesetih i devedesetih godina nadgledao osnivanje i operacije velikog broja Al Kaidinih baza u Avganistanu, gdje je novčano, indoktrinirano, uvježbavao i opremao hiljade terorista, koji su se poslije raširili u toj pokrajini i u svijetu", rekao je Dejvis.

Abu Hani al Masri je uz svoju djelatnost u Avganistanu bio, kako tvrdi Pentagon, jedan od osnivača egipatske grupe Islamski džihad. Ova grupa je prva sunitska grupa koja je počela da izvodi bombaške napade",  istakao je Dejvis u saopštenju.

Pentagon je preuzeo odgovornost za bombardovanje dan ranije u pokrajini Idlibu u kome je ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

yugosloven

10.02.2017 07:46

A KOLIKO JE RUSA POGINULO U BIH

ODGOVORITE
Name

re

10.02.2017 09:40

Kakve veze imaju Rusi-Bih?

Name

Peder.

10.02.2017 15:56

Otisao je tamo ,da postane slavan (ubijajuci narod muslimanski) sta je trazio dobio je,i nekaje.

Name

Soko

10.02.2017 22:27

Rs trebatuziti arapske xemjle za agresiju

Name

re yugosloven

11.02.2017 17:18

Veoma malo. Mnogo manje nego arapa.

Name

To je to

10.02.2017 07:58

Amerikanci ga doveli u BiH .Mozda su ga i obucavali i na kraju ubili.Komentar je svaki suvisan.

ODGOVORITE
Name

Lav

10.02.2017 22:41

Pa svi bili u bih a ima ih jos i to vam ja bih svi su prosli obuku i rat u bih sta god se gdje desi u svjetu nevaljalo povexano je da bih i nakirovim prijateljima i jos kazu susivot jadna bosna

ODGOVORITE