F1 recesija – standardizacija dijelova za izbjegavanje sudbine Manora!

Zek Braun, novi šef Meklarena, apeluje da se pod hitno smanje troškovi razvoja bolida dok još neko nije bankrotirao.

Ostali sportovi 12.02.2017 | 22:15
F1 recesija – standardizacija dijelova za izbjegavanje sudbine Manora!
Nikome se ne isplati smanjenje grida zbog propasti ekipa. Sada je to bio Manor, a ko je sledeći? Naravno, to može biti bilo ko, a najrealnije je da male ekipe sa skromnim budžetima budu prve koje će u najskorije vreme doći u poziciju da se bore za opstanak. Zek Braun, novi šef Meklarena zato traži da se uvede standardizacija većeg broja delova kako bi se sprečila F1 recesija.

“Neki ljudi misle da potrebno ponovo da standardizujemo određene delove. Timovi su se pokazali kao veoma pametni. Ne želimo da kontrolišemno koliko će ko para potrošti na razvoj, cilj nam je da uskladimo cenu stvaranja vozila”, rekao je Zek Braun koji se plaši da bi recesija mogla dodatno da umanji grid koji posle propasti Manora definitivno postao siromašniji.

“Ograničili smo testiranja u vazdušnom tunelu ali smo videli da su svi povećali svoje budžete za razvoj u CDF programu. Moramo da vidimo o čemu se zapravo radi i da smislimo odgovarajuću strategiju u čijem pravcu ćemo postupiti”, rekao je Zek Braun koga je inače veoma potresla situacija u kojoj Manor nikako nije mogao da nađe investitora.

Kako bi svima bilo jasno o čemu govorimo moramo reći da se ogromne svote novca godišnje potroše na razvoj bolida. Velike ekipe s tim u vezi imaju i veće subvencije od F1, a mali timovi to ne mogu da prate, pa dugovi rastu.

Zek Braun s tim u vezi razmišlja na veoma pragmatičan način. On ne želi da mali klubovi propadnu. To bi bilo fijasko kao kada bi u Superligi Srbije ostali samo sa Crvenom zvezdom, Partizanom i Vojvodinom! To ne bi bila liga, isto kako što F1 ne bi imao smisla samo sa Mercedesom, Ferarijem i Red Bulom.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar