Šta su nam sve obećali političari?

Istinomjer je za prošlu godinu napravio analizu najzanimljivijih i najneistinitijih izjava izabranih zvaničnika na entiteskim i državnom nivou. Osim neistinitih izjava, mnogo je i neipunjenih obećanja.

Republika Srpska 14.01.2017 | 19:37
Šta su nam sve obećali političari?
Kompilacija nedosljednih izjava. Na listi sa najvećim hitovima prednjače entiteski premijeri, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, ali i lideri najjačih političkih partija. Izabrani zvaničnici nisu bili škrti, barem na obećanjima, ali jesu u realizaciji.

Prošlu godinu obilježilo je konstantno kašnjene penzija u FBiH. Dogovor je bio da budu isplaćivane najkasnije do 5. u mjesecu, ali nisu. U Republici Srpskoj kašnjenja nije bilo, ali jeste praznih obećanja.

Prvi januar je prošao. Umjesto tri ili pet odsto penzije su povećane za cijelih nula odsto. Premijerskim rječnikom, obećanje nije da nije ispunjeno, samo je prolongirano.

Zvaničnicima u Srpskoj ne ide baš najbolje sa brojevima i statistikom. Predsjednik RS u martu prošle godine je tvrdio da je standard u Srpskoj bolji nego u Federaciji. Srpska je - rekao je tada - posljednjih 10 godina uduplala bruto društveni proizvod.

Ovo je jedna u nizu netačnih tvrdnji. Zvanični podaci kažu da je BDP u Srpskoj uvećan 54 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok je BDP u FBiH i dalje bolji nego u Srpskoj. Mogao bi biti i bolji da građani nisu previše rastrošni - rekao je tamošnji premijer.

Upravo takva izjava Fadila Novalića izazvala je burna reagovanja javnosti. Na društvenim mrežama građani su pokrenuli kampanju “fadileoprosti”. Novalić, pokušavajući da se opravda, napravio je novi gaf.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nekoliko puta je davao nedosljedne izjave o usvajanju mehanizma koordinacije.

Nije realizovana ni priča o održavanju izbora u Mostaru. Mnogi zakoni, iako najavljeni, nisu usvojeni, neki čak ni razmatrani. Mnogo je obećanja i za ovu godinu. Od provođenja presude Sejdić – Finci, preko kandidatskog statusa BiH u EU, do manje zaduženosti Republike Srpske.

Kada se uzme u obzir činjenica da je i prošla godina prošla sa mnogo neistinitih izjava i nepunjenih obećanja, lako se da naslutiti kakva sudbina čeka nova, koja su data za ovu godinu, koja, pritom, nije izborna.



(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ŽUĆO

14.01.2017 18:56

OBEĆANJE LUDIM RADOVANJE A POŠTO JE U BIH VEĆINA GRAĐANA LUDA, RADOVAĆEMO SE I U OVOJ GODINI. SRETNO BUDALE!

ODGOVORITE
Name

za Žučo

14.01.2017 19:45

U pravu si Žučo. Šta čes kad je narod naivan, zato nisu bolje ni zaslužili. Nek i dalje vjeruju onim koji pred izbore sve i svašta narodu obećavaju a od toga ništa nema čim se izbore završe.

Name

Referendum

14.01.2017 21:25

Ma nije da nisu ispunjena samo su prolongirana za iducu lredizbornu kampanju

Name

Kao u pjesmi

14.01.2017 22:27

Samo prazna obećanja dajem ja, više ne znam ni da dijelim stvarnost od sna, pa kaže - mojim riječima se smiju, čuje li ko, samo glupost narodna vjeruje u to, pa opet - samo praznaaaaa obećanjaaaaaaa dajem jaaaaaa.

ODGOVORITE
Name

KPJ

15.01.2017 08:11

Dok ne bude naslov-Sta su sve pronevjerili(pokrali) politicari...i udarna vijest- Uhapsen(osudjen) ovaj i ovaj...nema zivota u ovoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

Milence

15.01.2017 11:32

Zaboravili su bombasticno, predizborno, obecanje Izetbegovica, da ce, ako bude izabran, zaposlitio 100.000 ljudi.

ODGOVORITE