SP - rukomet: Odličan start Vujinih "Zmajčeka"! Makedoncima derbi, Japanci mučili Ruse!

Rukometaši Slovenije zabilježili su prvi trijumf na Mundijalu u Francuskoj. Iako su bili apsolutni favoriti u duelu sa Japancima, rukometaši Rusije teškom mukom stigli do prvog trijumfa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. U derbiju prvog kola, Makedonija slavila protiv Tunisa.

Ostali sportovi 12.01.2017 | 23:10
SP - rukomet: Odličan start Vujinih "Zmajčeka"! Makedoncima derbi, Japanci mučili Ruse!
"Zmajčeki" su u četvrtak na otvaranju Grupe B u Mecu deklasirali autsajdera na papiru Angolu rezultatom 42:25 (22:13).

Tim proslavljenog trenera Veselina Vujovića se u 11. minutu odlijepio na četiri razlike (11:7), Afrikanci su uspjeli u narednih pet minuta da prepolove "minus", ali je Slovenija ponovo ubacila u višu brzinu i vratila se na ugodnih "plus devet", koje je zadržala do odlaska na odmor - 22:13.

Iako su u Francusku doputovali sa podmlađenim timom bez standardnih igrača Deana Bombača, Uroša Zormana ili Gorazda Škofa, Slovenci su u nastavku uspjeli da još uvećaju razliku i superiorno osvoje prve bodove na šampionatu planete.

Najefikasniji u ekipi iz "Dežele" bili su Gašper Marguč sa osam postignutih golova, Borut Mačkovšek je upisao sedam, a Blaž Janc pogodak manje.

U taboru Angole, koja se poslije decenije posta ponovo vratila na Svjetsko prvenstvo, prva imena utakmice bili su Serhio Lopez sa sedam i Rome Ebo sa pet golova.

U Grupi B još su selekcije Španije, Islanda, Tunisa i Makedonije i biće posebno zanimljivo u duelu bivših jugoslovenskih republika, ne samo zbog činjenice da potiču iz iste rukometne škole, već i zbog rivalstva koje imaju selektor Makedonije Lino Červar i Vujović.

"Zmajčeki" su do sada na svjetskim šampionatima najveći uspjeh zabilježili 2013. godine u Španiji kad su upisali sve pobjede u grupnoj fazi uključujući i trijumf nad selekcijom Srbije.

U osmini finala su nadigrali Egipat, u četvrtfinalu i Rusiju, da bi u porazom od domaćina "crvene furije", ostali bez finala. U borbi za treće mjesto Hrvatska je bila bolja i osvojila bronzu.

Iako su bili apsolutni favoriti u duelu sa Japancima, rukometaši Rusije teškom mukom stigli do prvog trijumfa na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. U derbiju prvog kola, Makedonija slavila protiv Tunisa.

Rukometaši Makedonije upisali su prvi trijumf na Svjetskom rukometnom prvenstvu, koje se održava u Francuskoj.

Selekcija koju s klupe predvodi hrvatski stručnjak Lino Červar nastup na prvenstvu svijeta otvorila je pobjedom u derbiju protiv Tunisa, koji je nakon prvih 30 minuta imao gol prednosti. Ipak, na krilima sjajnog Kirila Lazarova, koji je postigao više od trećine makedonskih golova, čak 12, u nastavku su stigli do preokreta i slavlja 34:30, iako je Tunis sredinom drugo poluvremena imao četiri gola prednosti.

Tek u finišu meča Rusi su uspjeli da slome otpor žilavih Japanaca. Iako izraziti favoriti, Ruski rukometaši namučili su se u prvom poluvremenu, koje su riješili u svoju korist 18:15. Dobro su se Japanci držali i u nastavku, ali su potpuno pali u finišu meča i dozvolili "baćuškama" da slave ubjedljiv trijumf, 39:29.

U večerašnja dva meča, rezultat nakon prvih 30 minuta bio je identičan. Norvežani su vodili protiv Poljaka 12:10, dok je Island iznenađujuće imao istu prednost protiv Španije.

Ipak, Španci su u nastavku "dodali gas", postigli čak 17 golova, a rivala zadržali na svega devet, pa su na kraju upisali sigurnu pobjedu 27:21.

Norvežani su u drugom poluvremenu uspjeli zadržati prednost. Drugih 30 minuta okončano je bez pobjednika, 10:10, pa su Skandinavci slavili u prvom meču na SP.

Grupa A - 1. kolo:

Rusija - Japan 39:29 (18:15)
Poljska - Norveška 20:22 (10:12)

Odigrano juče:

Francuska - Brazil 31:16 (17:7)

Grupa B - 1. kolo:

Slovenija - Angola 42:25 (22:13)
Makedonija - Tunis 34:30 (13:14)
Španija - Island 27:20 (10:12)

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar