Teške optužbe za Ferero: Nutela je kancerogena?

Kompanija Ferero pokrenula je reklamnu kampanju u pokušaju da ubedi potrošače da njihovi proizvodi, na čelu sa nutelom, nisu kancerogeni i da su bezbedni.

Svijet 12.01.2017 | 08:35
Teške optužbe za Ferero: Nutela je kancerogena?
Proizvođač nutele, bori se protiv optužbi da palmino ulje koje koriste u njihovoj čokoladi i kremu od lešnika može da izazove rak.
 
U maju, evropski organ za kontrolu hrane upozorili su da kontaminant koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za decu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbednim.

Palmino ulje nalazi se u stotinama brendova ove kompanije, ali je nutela do sada izazvala najveću buru reakcija kod potrošača. Nekoliko trgovinskih lanaca u Italiji i supermarketa bojkotovali su ove proizvode zbog predostrožnosti.

Kao odgovor na ove optužbe, Ferero je pokrenuo reklamnu kampanju pokušavajući da ubedi kupce da su njihovi proizvodi bezbedni.

Ferero insistira da zadrži palmino ulje u svojim proizvodima, uprkos optužbama da ono nije bezbedno, jer kako kažu, reč je o kvalitetu ne o ceni.

Ova supstanca se, kako su objasnili, koristi da bi se dobila jedna glatka tekstura, koju je nemoguće postići korišćenjem drugih ulja.

“Pravljenje nutele uz pomoć drugih ulja dovelo bi do zamene originalnog proizvoda, to bi bio korak unazad“, rekao je menadžer nabavke u Fereru.

Ferero bi mogao da koristi suncokretovo ulje, ili ulje repice, ali bi to povećalo troškove pravljenja ovog proizvoda za čak 22 miliona dolara, izračunao je Rojters. U Fereru nisu potvrdili ove brojke, jer nisu bili dostupni za komentar.

Strahovi su nastali jer se jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagreva na 200 stepeni Celzijusa, postaje štetno po bezbednost.

Izvor: B92
Foto: Thinkstock

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ferrero

12.01.2017 10:35

Nemoj te kupovat njihove Proizvode. Pa ce biti prisiljeni da promijene STETNO ULJE ! Od nas to zavisi.

ODGOVORITE
Name

Eurokrem

12.01.2017 18:59

Palmino ulje se koristi i u eurokremu.

ODGOVORITE