Test krvi će predviđati kako ćemo ostariti?

Svaki put kada nakstariji ljudi na svetu slave rođendan, neizbežno im se postavlja pitanje u čemu je tajna njihove dugovečnosti.

Zdravlje 10.01.2017 | 13:24
Test krvi će predviđati kako ćemo ostariti?
Neki od njih navode da je reč o alkoholu, neki da ne piju uopšte, pojedini stogodišnjaci spominju važnost redovnog sna, dok drugi navode da spavaju vrlo malo.

Ipak, njihova dugovečnost ima dosta veze sa dobrim genima, a istraživači sada navode da je ovaj komplikovan spoj načina života i genetike moguće otkriti zahvaljući testovima krvi i napretku na polju katalogizacije biomarkera, prenosi Live Science.

“Mnoga predviđanja i pragovi rizika već postoje vezano za predviđanje nastanka određenih bolesti. Napravili smo naredni korak ukazujući na to da javljanje određenih obrazaca u različitim grupama biomarkera može da ukaže na to kako će osoba ostariti i koji sve rizici postoje vezano za bolesti i sindrome povezanih sa određenim starosnim dobom”, izjavio je vodeći autor istraživanja za Science Daily.

Istraživači su merili nivoe 19 različitih biomarkera u krvi više od 4.700 ispitanika starosti između 30 i 110 godina. Oni su otkrili u kakvom je stanju imunološki sistem ispitanika, kao i metabolizam i rad bubrega.

Ispitujući zdravstveno stanje učesnika ankete, uključući stopu zastupljenosti bolesi, naučnici su identifikovali 26 biomarkera koji predviđaju bolje fizičko i kognitivno funkcionisanje organizma, viši stepen rizika za pojavu dijabetesa tipa 2, itd. Oni ističu da bismo boljim razumevanjem različitih biomarkera jednog dana pomoću testa krvi mogli da saznamo za koje bolesti nosimo rizik i pre pojave simptoma, piše Science 2.0.

Na taj način mogli bismo da proizvedemo efikasne lekove za različite bolesti znatno brže nego što to činimo danas.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Aging Cell.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar