Da li je potrebno razdvajati blizance?

"Ima neka tajna veza..." fraza je koju će vam reći svako ko ima brata ili sestru blizanca. Kada je o onom drugom riječ, imaju razvijenu intuiciju čak i kada su razdvojeni kilometrima. Dok jedni smatraju da razdvojeni bliznaci mogu puno da pate, drugi smatraju da je to i te kako poželjno, jer se tako blizanci razvijaju kao individue, više napreduju, a i izbjegnute su svađe.

Republika Srpska 19.12.2016 | 20:58
Da li je potrebno razdvajati blizance?
Na svijet su stigli zagrljeni, unaprijed odabrani da nikada neće biti sami. Vrijeme koje su proveli zajedno prije rođenja, po naučnim istraživanjima, stvara izuzetno jaku instinktivnu vezu koja, koliko je jedinstvena, toliko je i kompleksna.

Povezanost, koja se rađa između njih, pored toga što je psihološkog karaktera, ona je i fizička, te kada su sasvim mali, smiruju se samo onda kada su zajedno. Nemanja Matić, učenik prvog razreda Poljoprivredne škole u Bijeljini ima sestru bliznakinju koja ja na dalje školovanje otišla u Beograd. I pored razdvojenosti veza među njima je jednako jaka.

“Od kad smo prohodali držali smo se za ruke i nismo se odvajali”, priča Nemanja.

Kada je došlo vrijeme za osnovnu školu, upisali su se u isti razred, sjedili u istoj klupi sve do srednje škole kada su se razdvojili. Ali, znajući kako rastanci mogu biti teški i koliko je važno da svako od njih razvija svoju individulanost roditelji su ih pomalo razdvajali.

“Od sedme godine mi smo bili faktički razdvojeni jer je ona išla u Beograd tokom raspusta da bi se navikli da nam ne bude teško”, kaže Nemanja.

Dok ne pođu u školu, a ponekad i kasnije, blizance većinom posmatraju kao paket. Tako se prema njima ponaša većina ljudi iz okruženja, rodbina, komšiluk, društvo iz kraja, vrtića i škole. Oni su uvek "njih dvojica", "njih dvije" ili "njih dvoje". Tretiranje blizanaca kao duplikata može da omete njihov razvoj i da od njih stvori nesigurne osobe.

“Nekako po inerciji mi koji imamo blizance vrlo često se obraćamo u množini tako da i to jeste problem. Ne treba to uvijek izbjegavati zato što je priča o zajedništvu njihova realnost ali treba biti budan i voditii računa o tome da poslije ne bi imali problema i da se oni ne zatvore i budu svijet za sebe”, kaže psiholog i majka četvorogodišnjih blizanaca Cvijanka Rakić.

Polemike se vode i oko toga da li blizance treba razdvajati pri polasku u školu. Dok neki ističu važnost njihovog razdvajanja jer su mišljenja da svako treba da se razvija kao individua, drugi su mišljenja da to nije potrebno, osim ako roditelji ne zahtevaju drugačije.

“Mislim da je njihova veza bitnija i emocionalni razvoj prije svega. Najviše bi tu imalo loših posljedica. Možda jedino u situaciji ako je veliki rivalitet da bi ih bilo dobro razdvojiti ali ja se nisam susretala sa takvom situacijom”, kaže Aleksandra Divčić, pedagog u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Bijeljini-

U svakom slučaju, složna je većina, treba poštovati njihovu individualnost, ne oblačiti ih isto što rodutelji često čine, pustiti ih da sami biraju. Bez obzira što su blizanci sigurno ne preferiraju istu boju, istu hranu, iste igračke. Treba im dozvoliti da budu zajedno, a oni će se kasnije sami razdvojiti.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar