Raste naplata duga od propalih firmi

Novi Zakon o stečaju donio je niz poboljšanja, a najvažnije je da omogućava veći procenat naplate potraživanja i skraćuje stečajni postupak.

Republika Srpska 17.12.2016 | 17:20
Raste naplata duga od propalih firmi
Pomoćnik direktora za upravljanje naplatom poreza u Poreskoj upravi Republike Srpske Velimir Kukobat ukazao je u petak uoči okruglog stola o temi "Naplata poreza, doprinosa i taksi u stečajnom postupku" na manjkavosti doskorašnjih zakonskih rješenja o stečaju.

"Stečajni postupci do sada nisu najbolje vođeni. Procenat naplate obaveza od preduzeća koje završe u stečaju iznosio je svega 8,90 odsto od ukupnog iznosa prijavljenih i priznatih potraživanja. To jasno govori da stečajevi nisu vođeni i organizovani kako treba", kazao je Kukobat.

Naveo je da je stari zakon o stečaju pokazao da procenat naplate od firmi koje su išle u postupak reorganizacije iznosio 70 odsto od priznatih potraživanja.

"Zbog toga je u novom zakonskom rješenju akcenat stavljen na reorganizaciju, jer ona daje šansu da Poreska uprava naplati mnogo veći procenat potraživanja", naveo je Kukobat.

Poreska uprava Republike Srpske je trenutno učesnik 217 aktivnih stečajnih postupaka pokrenutih na osnovu starog zakona u kojima potražuje 237 miliona maraka.

Novi Zakon o stečaju, koji je usvojen u februaru ove godine, omogućio je Poreskoj upravi da stečajeve pokreće na vrijeme.

"U tim postupcima koji su do sada trajali po sedam-osam godina nije bilo ni šanse, ali ni volje za velikim procentom naplate potraživanja. Novi zakon daje šansu Poreskoj upravi da blagovremeno i na najbolji način reaguje kako bi naplatila što veći procenat potraživanja".

"Dobili smo šansu da poboljšamo naplatu svojih potraživanja iz stečajnih postupaka. Sada nastojimo da odmah poslije pokretanja stečajeva i likvidacija obezbijedimo naplatu svojih potraživanja pokretnom i nepokretnom imovinom firmi koje propadaju", kazao je Kukobat.

Preduzeća u stečaju Poreskoj upravi trenutno duguju oko 300 miliona maraka.

"Riječ je o velikoj sumi novca i da bismo naplatili mnogo veći procenat od 8,90 odsto, moramo imati obučene i spremne ljude koji će na najbolji mogući način zastupati Poresku upravu u sudovima", naveo je Kukobat.

Okrugli sto je organizovan u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca.

Porez na nepokretnosti

Velimir Kukobat je rekao da Poreska uprava Republike Srpske ima visoku stopu naplate poreza na nepokretnosti.

"Ta stopa iznosi 87 odsto. Mi smo prezadovoljni, jer nismo određivali stope poreza, već su to radile opštine i gradovi", rekao je Kukobat.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

17.12.2016 17:53

Ha ha ha, dobro im je ovo. Još samo da med i mlijeko iz kamena poteku i ova vlast i ovaj narod, imaće viši standard od Amerikanaca.

ODGOVORITE
Name

djeneral

17.12.2016 23:20

Ma ko to jos cita "GLAS SRPSKE" Kud bas da taj tekst objavite ovde?

ODGOVORITE