Расте наплата дуга од пропалих фирми

Нови Закон о стечају донио је низ побољшања, а најважније је да омогућава већи проценат наплате потраживања и скраћује стечајни поступак.

Република Српска 17.12.2016 | 17:20
Расте наплата дуга од пропалих фирми
Помоћник директора за управљање наплатом пореза у Пореској управи Републике Српске Велимир Кукобат указао је у петак уочи округлог стола о теми "Наплата пореза, доприноса и такси у стечајном поступку" на мањкавости доскорашњих законских рјешења о стечају.

"Стечајни поступци до сада нису најбоље вођени. Проценат наплате обавеза од предузећа које заврше у стечају износио је свега 8,90 одсто од укупног износа пријављених и признатих потраживања. То јасно говори да стечајеви нису вођени и организовани како треба", казао је Кукобат.

Навео је да је стари закон о стечају показао да проценат наплате од фирми које су ишле у поступак реорганизације износио 70 одсто од признатих потраживања.

"Због тога је у новом законском рјешењу акценат стављен на реорганизацију, јер она даје шансу да Пореска управа наплати много већи проценат потраживања", навео је Кукобат.

Пореска управа Републике Српске је тренутно учесник 217 активних стечајних поступака покренутих на основу старог закона у којима потражује 237 милиона марака.

Нови Закон о стечају, који је усвојен у фебруару ове године, омогућио је Пореској управи да стечајеве покреће на вријеме.

"У тим поступцима који су до сада трајали по седам-осам година није било ни шансе, али ни воље за великим процентом наплате потраживања. Нови закон даје шансу Пореској управи да благовремено и на најбољи начин реагује како би наплатила што већи проценат потраживања".

"Добили смо шансу да побољшамо наплату својих потраживања из стечајних поступака. Сада настојимо да одмах послије покретања стечајева и ликвидација обезбиједимо наплату својих потраживања покретном и непокретном имовином фирми које пропадају", казао је Кукобат.

Предузећа у стечају Пореској управи тренутно дугују око 300 милиона марака.

"Ријеч је о великој суми новца и да бисмо наплатили много већи проценат од 8,90 одсто, морамо имати обучене и спремне људе који ће на најбољи могући начин заступати Пореску управу у судовима", навео је Кукобат.

Округли сто је организован у сарадњи са Центром за едукацију судија и тужилаца.

Порез на непокретности

Велимир Кукобат је рекао да Пореска управа Републике Српске има високу стопу наплате пореза на непокретности.

"Та стопа износи 87 одсто. Ми смо презадовољни, јер нисмо одређивали стопе пореза, већ су то радиле општине и градови", рекао је Кукобат.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

17.12.2016 16:53

Ха ха ха, добро им је ово. Још само да мед и млијеко из камена потеку и ова власт и овај народ, имаће виши стандард од Американаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

17.12.2016 22:20

Ма ко то јос цита "ГЛАС СРПСКЕ" Куд бас да тај текст објавите овде?

ОДГОВОРИТЕ