ITA: Napoli "protutnjao" kroz Sardiniju! Miha bez rješenja za Juve! Đenova još sanja '94.!

Kaljari je u nedjelju bio potpuno nemoćan na svom terenu protiv raspoloženih Napolitanaca u matine terminu 16. kola Serije A - 0:5 (0:2). Juventus nakon preokreta slavio u 192. "Derbiju dela Mole" protiv Torina golovima sjajnog Gonzala Iguaina i Miralema Pjanića. Pune 22 godine Đenova nije slavila na "Đuzepe Meaci". Ništa se nije promijenilo nI nakon duela sinoć.

Fudbal 12.12.2016 | 08:00
ITA: Napoli "protutnjao" kroz Sardiniju! Miha bez rješenja za Juve! Đenova još sanja '94.!
Napoli je kao veliki favorit stigao na Sardiniju ne samo zbog ove sezone već i zbog tradicije koja kaže da je posljednji put poražen na stadionu "Sent Elija" u aprilu 2009. godine.

Izabranici Mauricija Sarija su i u nedjeljnom matine terminu u 16. kolu italijanskog prvenstva opravdali ulogu favorita i uknjižili devetu pobjedu ove sezone za povratak na četvrtu poziciju na tabeli.

Kaljari - Napoli 0:5 (0:2)

Prvu priliku u 11. minutu stvorili su gosti preko Drisa Mertensa, međutim njegov udarac sa ivice kaznenog prostora završio je pored lijeve stative ekipe sa Sardinije.

Kapiten Napolija Marek Hamšik se propisno obrukao na stadionu "Sent Elija" u 17. minutu kad je bukvalno sa tri metra, umjesto u praznu mrežu, pošto je "zaplivao" golman Marko Storari, pogodio u glavu defanzivca Kaljarija Fabija Pizakanea.

Pet minuta kasnije, Lorenco Insinje je sjajno sa 20 metara gađao suprotan ugao domaćeg gola, ali lopta je za samo nekoliko centimetara otišla pored mjesta gdje se spajaju prečka i stativa.

Kaljari je prvi put zaprijetio u 27. minutu kad se u dobroj poziciji za udarac našao Marko Borijelo, ali je izblokiran, pa nije morao da interveniše čuvar mreže Napolitanaca Pepe Reina.

Ipak, Napoli je zasluženo stigao do prednosti u 34. minutu zahvaljujući odličnom potezu Belgijanca Mertensa, koji je iskosa sa lijeve strane primio loptu od Hamšika, "okrenuo" dvojicu svojih čuvara i pospremio loptu u donji desni ugao - 0:1.

Do dvostruke prednosti Napolitanci su stigli prije samog odlaska na odmor pogotkom Hamšika, koji je u mrežu pospremio "odbijanac" nakon što je Insinje glavom pogodio prečku - 0:2. Bio je to peti gol Slovaka ove sezone.

Napoli je bio dominantan i početkom drugog poluvremena i samo zahvaljujući odličnim intervencijama Marka Storarija gosti nisu do vrha natrpali njegovu mrežu, ali ni golman Kaljarija nije mogao ništa poslije "bombe" Pjotra Zjelinskog u 52. minutu.

Poljak je sa 25 metara odapeo projektil i osigurao nova tri boda za ekipu pod Vezuvom - 0:3.

"Bombardovanje" na Sardiniji nastavio je Mertens sa nova dva pogotka upisavši "het-trik".

Najprije je Belgijanac odlično reagovao na dodavanje Insinjea u 69. minutu, da bi tri minuta kasnije poslije asistencije Hamšika kompletirao "petardu" Napolija u Kaljariju (0:5).

Koliko god čudno zvučalo, jedan od najboljih pojedinaca domaćina bio je golman Storari, koji je uprkos činjenici da je primio pet golova, barem u još toliko navrata spasio katastrofalnu odbranu Kaljarija.

Sardinijski tim nije uspio da odbrani svoju mrežu na posljednjih 12 utakmica i taj problem će morati da rješava trener Masimo Rasteli ukoliko budu želio da sačuva prvoligaški status iako se u ovom trenutku nalazi u sredini tabele.

Juventus nakon preokreta slavio u 192. "Derbiju dela Mole" protiv Torina golovima sjajnog Gonzala Iguaina i Miralema Pjanića.

Iako je Torino prvi stigao do gola i prednosti, Juventus je"Derbi dela Mole" riješio u svoju korist rezultatom 3:1. Dva gola postigao je odlični Gonzalo Iguain, a tačku na "i" stavio je "rezervista" u ovom meču Miralem Pjanić, u drugom minutu nadoknade.

TORINO - JUVENTUS 1:3 (1:1)

Ali…

Pitanje je kako bi se izgledao tok meča da je Roki u 10. minutu donio drugačiju odluku. Naime, Danijele Rugani kao posljednji igrač odbrane sa obje ruke povukao je Andreu Belotija, napadač Torina je pao, tražio faul, vjerovatno bi to bio i crveni karton, ali je arbitar samo odmahnuo rukom.

Negodovali su svi u Torinu kada su čuli da će Roki suditi 192. duel najvećih torinskih rivala, s obzirom na sve ono što je viđeno na prethodnim mečevima kada je on djelio (ne)pravdu (neregularni golovi, golovi iz ofsajda, nepravedna isključenja...). Čini se s pravom.

"Bikovi" su od prednosti stigli u 16. minutu. Danijele Bazeli odlično je prošao po desnoj strani, centrirao, a ubacivanje sa strane ispratio je fenomenalni Beloti, nadskočio Stefana Lihtštajnera i glavom matirao nemoćnog Đanluiđija Bufona.

Prednost domaćih trajala je samo desetak minuta. "Probijena" je odbrana Torina kroz sredinu, Iguain prihvatio je loptu i savladao Harta za 1:1. Bio je to rezultat prvog poluvremena. 

Imao je sjajnu priliku za gol Adem Ljajić u 73. minutu da ponovo vrati prednost na stranu Torina. Konačno je nešto dobro uradio Jago Falke, uposlio srpskog internacionalca, ali Ljajić nije uspio da postigne prvi pogodak protiv Juventusa u karijeri. Lopta je fijuknula tik pored lijeve Bufonove stative.

Osim Ljajića, domaći su zaprijetili još nekoliko puta, ali nisu imali sreću da zatresu mrežu. Siniša Mihajlović u 82. minutu napravio je trostruku izmjenu, ali je već u narednoj akciji njegov tim primio gol.

Juventus je kaznio promašaje rivala i stigao do slavlja. Sjajni Iguain lako se oslobodio Antonija Bareke i preciznim udarcem postigao svoj 80. pogodak u Kalču (71 za Napoli i devet za Juventus).

Englez na golu Torina branio je šta je mogao, ali u 92. minutu bio je nemoćan.

Trener "stare dame" Masimilijano Alegri ostavio je Miralema Pjanića na klupi na startu meča, bh. reprezentativac u igru je ušao tek u 81. minutu, ali je stigao da se upiše u strijelce, nakon velikog karambola i dvije odbrane Harta.

Kjevo je pogurao Palermo ka Seriji B, a blistao je veteran Serđo Pelisijer, koji je postigao 100. gol u Seriji A, za konačnih 2:0 u korist tima iz Verone.

Pune 22 godine Đenova nije slavila na "Đuzepe Meaci". Ništa se nije promijenilo nI nakon večerašnjeg duela.

Inter je konačno u gornjem dijelu tabele!

Tim Stefana Piolija većim dijelom meča sa Đenovom branio se na svojoj polovini, gosti su stvarali prilike i promašivali, a sve to kaznio je Marcelo Brozović i sa dva gola donio trijumf "nerazurima".

INTER - ĐENOVA 2:0 (1:0)

Đenova je posljednji put protiv "nerazura" na "Đuzepe Meaci" slavila 1994. godine, a od tada su ova dva rivala u Milanu odmjerili snage 13 puta u Seriji A i Kupa Italije. Inter je slavio na 10 mečeva, dok su tri susreta okončana bez pobjednika.

Večeras, u 14. duelu - nastavak tradicije.

Đenova je bila konkretnija, ali šta to vrijedi kada tim hrvatskog stručnjaka Ivana Jurića nije znao da iskoristi svoje prilike.

Odlično je Darko Lazović razigravao svoje saigrače, ali Samir Handanović sjajnim intervencijama držao je Inter u igri. Srpski internacionalac onda je pokušao i sam da se upiše u strijelce, ali na gol-liniji ispriječio se Danilo D'Ambrozio.

Po nepisanom fudbalskom pravilu, kazna je stigla vrlo brzo.

Mauro Ikardi izveo je korner, Marcelo Brozović primio je odbijenu loptu na petnaestak metara, šutirao iz prve, lopta je prošla kroz "šumu" nogu i završila iza leđa nepomičnog Matije Perina.

I na početku drugog poluvremena ista slika kao na otvaranju meča. Ponovo se Lazović našao u prilici, ali je Handanović još jednom spasio svoj tim. Šansu u nastavku meča dobio je i Nikola Ninković, koji je opasno zaprijetio u 65. minutu, ali ni on nije imao sreće da se upiše u strijelce.

A onda, opet kazna. DRUGI šut Intera u okvir gola, DRUGI šut Brozovića i DRUGI pogodak hrvatskog reprezentativca. Asistent kao i kod prvog gola bio je Žoao Mario.

Inter se ovim trijumfom probio na osmu poziciju, dok Đenovljani ostaju u donjem dijelu tabele, sa samo jednom pobjedom u posljednjih šest prvenstvenih mečeva.

SERIJA A - 16. KOLO:

Kaljari - Napoli 0:5 (0:2)
/Mertens 34, 69, 72, Hamšik 45, Zjelinski 52/

Atalanta - Udineze 1:3 (0:1)
/Kurtić 47 - Zapata 45, Fofana 72, Tero 87/

Bolonja - Empoli 0:0

Palermo - Kjevo 0:2 (0:1)
/Birsa 14, Pelisijer 49/

Torino - Juventus 1:3 (1:1)
/Beloti 16 - Iguain 28, 82, Pjanić 90+2/

Inter - Đenova 2:0 (1:0)
/Brozović 38, 69/

U ponedjeljak:

Fiorentina - Sasuolo (19:00)
Roma - Milan (21:00)

Odigrano u subotu:

Krotone - Peskara 2:1 (1:0)
/Paladino 24 pen, Ferari 83 - Kampanjaro 82/

Sampdorija - Lacio 1:2 (0:2)
/Šik 89 - Milinković-Savić 39, Parolo 45/

TABELA: Juventus 39, Roma (-1) 32, Milan (-1) 32, Napoli 31, Lacio 31, Atalanta 28, Torino 25, Inter 24, Fiorentina (-2) 23, Kjevo 22, Sampdorija 22, Udineze 21, Đenova (-1) 20, Kaljari 20, Sasuolo (-1) 17, Bolonja 17, Empoli 11, Krotone 9, Peskara 8, Palermo 6.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar