I dobrovoljci solunci zaslužni za stvaranje kraljevine SHS

Velike zasluge za proboj solunskog fronta, oslobođenje i stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918. godine pripadaju i za 76.000 srpskih dobrovoljaca sa lijeve obale Drine, koji su se početkom Prvog svjetskog rata pridružili srpskoj vojsci, prešli Albaniju, Krf i sve ratne Golgote.

Republika Srpska 01.12.2016 | 16:40
I dobrovoljci solunci zaslužni za stvaranje kraljevine SHS
Opština Foča je prema dosad poznatim istorijskim podacima dala 570, Rudo više od 300, Sokolac 360, Rogatica isto toliko dobrovoljaca, a za Višegrad još ne postoje tačni podaci, ali je sigurno da ih je, s obzirom na to da je ovo granična opština prema Srbiji, bilo više stotina.

Svi solunci, kako su ih popularno zvali, dobili su Spomenice i dobrovoljačku zemlju.

Vera Krsmanović iz Višegrada napisala je i knjigu o svom djedu, dobrovoljcu, soluncu Kostadinu Tasiću. „Djed mi je kad sam odrasla pričao kako je pješice prešao albanske gudure, skoro bos i bez hrane, oporavljao se na Krfu i kako su željno isčekivali prve borbe na Kajmakčalanu da bi bili bliže svojoj Srbiji i svom rodnom kraju", priča Krsmanovićeva.



Kostadin je i ranjen u kajmakčalanskoj bici, gdje je u rovu pod zemljom proveo dvije godine. „Suze su mu uvijek potekle kad je pričao kako je u zemunici sa najbližim drugovima slavio krsnu slavu Svetog Nikolu, a na trpezi, na improvizovanom stolu bilo je samo hljeba i soli, ali je slavska svijeća gorjela do zore", kaže Krsmanovićeva.



Ona se odlučila da priču o djedu napiše i iz drugog razloga. „Rođena sam i odrasla na dobrovoljačkoj zemlji u Bosanskoj Jagodini koju je kralj Aleksandar u znak zahvalnosti dodjelio dobrovoljcima iz tadašnje Bosne, pa i mom djedu. Tu nam je i porodična kuća, a na njenom pragu je u topla ljetna predvečerja djed po stoti put pričao svoje doživljaje iz rata sjećajući se svakog detalja", veli Krsmanovićeva.

U višegradskom kraju samo familija Tasić dala je devet solunaca.

U Štrpcima kod Rudog 1940. godine podignuta je spomen-kapela u kojoj su sahranjene kosti oko 400 srpskih dobrovoljaca iz Višegrada i Rudog. Među njima je bilo i 12 djevojaka, od kojih pet iz porodice Lindo iz Prelova kod Višegrada.

BN televizija(R.T.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kaplar

01.12.2016 17:41

Bio bi red da ovom prilikom spomenete i nase komsije Bosnjake,Muslimane,Bosance ili kako vec, i oni su bili dobrovoljci, u Austro-Ugarskoj vojsci.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

01.12.2016 20:32

Da nije bilo SRBski Dobrooljaca iz Zapadne i Sjeverne SRBije, Amerike i drugi zemalja svjeta nebi tada bilo ni VASKRSA DESETKOVANE SRBSKE VOJSKE NA KRFU I NJEZINE SLAVNE POBJEDE NAD BUGARIMA, AUSTROUGARSKOM I NIJEMACKOM ZA VREME PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA. DA NIJE BILO SRBSKI DOBROVOLJACA DA POPUNE PROREDJENE REDOVE JUNACKE I PROSLAVLJENE SRBSKE VOJSKE U MNOGIM BITKAMA ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU NA DRINI, CERU, KOLUBARI I DRUGIM BOJISTIMA IZ VREMENA PRVOG SVJETSKIG RATA I JUNACKE POBJEDE BRACE SRBA IZ CRNE GORE KOJI SU BRANILI POVLACENJE SRBSKE VOJSKE PREMA SKADRU, NEBI TADA BILO NI VASKRSA SRBSTVA I SRBIJE ZBOG KOJEG SU PROPALA DVA NAJVECA I NAJCUVENIJA SVJETSKA CARSTVA: TURSKO I AUSTROUGARSKO. ZIVJELO ZATO NASE VOLJENO I BOU DRAGO SRBSTVO: PRAVOSLAVLJE I SVETOSAVLJE KAO VRHUNAC HRISCANSKE PRAVOSLAVNE NACIONALNE IDEOLOGIJE I SRBDKOG NACINA ZIVOTA U SLOBODNOJ I UJEDINJENOJ SVETOG SAVE SRBIJI. SRBSKE ZEMLJE SE SPOMINJU U SVETOSAVSKOJ HIMNI JUNACKOG SRBSKOG NARODA ZA CIJE OSLOBODJENJE I UJEDINJENJE SE JEDINO VREDI ZRTOVATI: ZIVJETI I MRETI!

ODGOVORITE
Name

Danica

02.12.2016 10:55

Krfscom deklaracijom mi (Srbi) odreklismo se tih zrtava i formirali Kraljevinu Srba,Hrvata i Slovenaca(Kralj Aleksandar),a AVNOJ-em 1943.odrekli smo se zrtava Jasenovca.Tko nepostuje svoje zrtve,sta ce onda postovati?Daj Boze da nas prime,bar ispod svojih nogu.

ODGOVORITE
Name

Acim iz Visegrada

27.09.2017 15:21

Solunskih dobrovoljaca iz Visegrada bilo je 160. Podatak o tome sam pronasao u Privrednom pregledniku Drinske banovine iz 1939 godine. Podaci za dobrovoljce iz Foce,Rogatice i Sokoca su tacni.

ODGOVORITE