Analiza, EP - ''Orlići'' čekaju rivale: Idealno Poljska, Danska i Babunski!

Brinu Nemci sa Ferom i Brantom, Španci sa Asensiom i Saulom... Opasne ekipe imaju i Portugalci, Englezi, Italijani...

Fudbal 01.12.2016 | 14:30
Analiza, EP - ''Orlići'' čekaju rivale: Idealno Poljska, Danska i Babunski!
Kongresni centar u Krakovu od 18 sati. Mesto gde će U21 reprezentacija Srbije saznati imena protivnika na poslednjem velikom takmičenju pre no što, nadamo se, napadne i najviše plasmane na seniorskoj sceni. Jer posle U19 titule prvaka Evrope u Litvaniji i zlata na Mundijalitu na Novom Zelandu jasno je da će Orlići i od 16. do 30. juna u Poljskoj biti u grupi favorita. Međutim, daleko je još juna, da se za početak osvrnemo na današnji žreb. Tri šešira, po jedan protivnik iz svakog. Mi o svakoj ekipi po nekoliko rečenica, vi nam u komentarima kažite koga želite, koga se plašite...

POLJSKA

Domaćin turnira zbog čega je nagrađen mestom u prvom šeširu pa će verovatno sve ostale nacije navijati da za rivala izvuku baš Poljsku, a ne Nemačku i Portugaliju. Doduše, kada bi Poljaci zaigrali u najjačem sastavu, sa sve Napolijevim tandemom Arkadijušem Milikom i Pjotrom Zjelinskim, verovatno bi mišljenje bilo nešto drugačije. Ali njih verovatno neće biti, a i da su tu Poljska je svakako najlakši rival iz prvog šešira, iako bar na seniorskom nivou Srbija baš i nije imala uspeha u duelima sa njima. Kapiten je defanzivac Tomaš Kedziora iz Leha, najbolji strelac napadač Nanta Marjuš Stepinski.

NEMAČKA

Ako je Poljska najlakši rival na Euru, Nemačka je bar na papiru najteži. Jer samo da pobrojimo: Leroj Fer, Matijas Ginter, Mahmud Daud, Leon Gorecka, Maks Mejer, Julijan Brant, Davi Zelke, Timo Verner, Serž Gnabri... Mnogi bi se seniorski timovi uplašili. A ovo što smo pobrojali to su samo najvzučnija imena. Pregršt je tu već oprobanih bundesligaša za koje će šira javnost tek čuti kad budu počeli da se pominju milioni u vezi sa njima. U kvalifikacionoj Grupi 7 - u kojoj su za rivale imali i Ruse i Austrijance -maksimalan učinak od 10 pobeda na 10 utakmica uz 3,5 data gola po meču. Strah i trepet.

PORTUGALIJA

Vicešampioni Evrope. Sada žele da ponove uspeh starijih kolega, koji su ovog leta pokorili Stari kontinent. I imaju na osnovu čega da grade taj optimizam, jer su portugalski reprezentativci za svoje godine po pravilu iskusni igrači koji su se već kalili u seniorskoj konkurenciji. I to ne bilo kakvoj. Sportingovog štopera Rubena Semeda i krilo Benfike Gonsala Guedesa mediji stoga već seljakaju od jednog do drugog engleskog velikana, tu je i Portov Dijego Žota, pa Ruben Neves, najmlađi kapiten u istoriji Lige šampiona... Portugalci pritom tradicionalno dominiraju u ovoj konkurenciji.

ENGLESKA

U grupi sa Norveškom i Švajcarskom, koja na U21 nivou uvek ima šta da pokaže, Engleska je bila ubedljivo prva sa 20 golova postignutih na osam utakmica i samo tri primljena. Volimo da kažemo da Englezi tradicionalno precenjuju kvalitet svojih mladih igrača, ali ga ovja put zaista imaju, iako skoro sigurno neće računati na Delea Alija,Džona Stionsa, Rahima Sterlinga, Markusa Rašforda... Ali ima tu igrača sa višegodišnjim premijerligaškim iskustvom poput Džejmsa Vord-Prouza, pa i ovih nešto manje iskusnih nalik Lesterovom Demaraju Greju, Kalumu Čejmbersu iz Midlzbroa. Dobra stvar za njihove rivale je što Englezi obično požure sa pozivima za A tim, a retko vraćaju igrače u mladu reprezentaciju.

ŠPANIJA

Po našem skromnom mišljenju, uz Nemce najkvalitetnija reprezentacija i najteži rival iz drugog šešira. Kapiten je Evertonov Đerar Deulofeu, iz reala tu je Marko Asensio, iz Atletika Saul, iz Barsine škole Munir El Hadadi koji igrao vrlo solidno u Valensiji, iz Benfike Aleks Grimaldo, prvotimac Porta Oliver Tores, čak se i Arsenalov Ektor Beljerinjoš javlja na pozive selektora U21 reprezentacije. Paklen tim, a verovatno da u Španiji pamte da smo ih baš mi izbacili u baražu za plasman na prethodno Evropsko prvenstvo.

ITALIJA

Još jedan od timova koji ulaze u najužu konkurenciju za najviši domet. Bili su prvi u našoj kvalifikacionoj grupi, završili su je bez poraza, iako je Srbija u međusobnim okršajima pokazala da nije slabiji rival. Uostalom, Srbija je svetski prvak. Ali Italija može da se prva sa svakim i možda je baš uz našu ekipu najteži rival iz trećeg šešira. Okosnicu ove nove generacije čine igrači Atalante, mada je teško sada pretpostaviti u kom će sastavi oni otputovati u Poljsku. Ako budu u najjačem to znači Đanluiđi Donaruma na golu, paAlesio Romanjoli, Federiko Bernardeski, Manuel Lokateli, Roberto Galjardini...

ŠVEDSKA

Branioci titule najboljih na Starom kontinentu i ekipa koja je u kvalifikacijama bila bolja i od Španije. Švedska tradicionalno ima svoju ulogu na U21 nivou, iako tu nema nekih megazvezdi, posebno ne otkako je Viktor Lindelfof premokamandovan u A tim. Tu je sin legendarnog Henrika Larsona, Džordan, pa vezista Groningena Simon Tibling, Kristofer Olson iz Mitjilanda. Ali nemojte da vas imena njihova klubova zavaraju. Šveđani samo ne žure sa odlaskom u velike klubove u kojima neće igrati. Velik broj ih je i dalje u Švedskoj gde polako sakupljaju minute.

ČEŠKA

Prvi u kvalifikacionoj grupi ispred Belgije. Kod Čeha se zna, njima i gro seniorske reprezentacije igra u domaćim klubovima. Izuzetak su golman Peruđe Lukaš Zima, Ajaksov vezista Vaclav Černi... Baza je ipak u Češkoj, pa to nisu igrači poznati široj javnosti. Ali kad preko puta imat Čehe znate da vas neće nijednog trenutka ispustiti iz vida. Ipak, bolja opcija od Italije, pa i Švedske.

SLOVAČKA

Najbolji u osmoj kvalifkacionoj grupi u kojoj su igrale i Holandija i Turska što je najbolji dokaz da se Slovaci ne smeju potceniti bez obzira na to što ni letimičan pogled na njihov kadar ne uliva strah u kosti. Nema tu nekih velikih imena, par momaka koji su tek prekoračili prah pojedinih evropskih klubova, ali svako od njih zna šta mu je zadatak kada igra za reprezentaciju.

MAKEDONIJA   

Ako bismo istrčali na ulicu i sproveli anketu među slučajnim prolaznicima verovatno bi većina izabrala baš Makedoniju za rivala iz trećeg šešira. Ne mari što su u kvalifikacijama bili ispred Francuske, Islanda, Ukrajine, Škotske i Severne Irske. Kapiten im je David Babunski, tu je još jedan fudbaler Crvene zvezde Daniel Avramovski, na superligaškim terenima mogli ste da vidite i Predraga Krstića i Aleksu Amanovića, ali sve skupa - kao svetski šampion Srbija bi svakako bila favorit protiv Makedonaca.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar