Na terenu hrabri, u vazduhu panika! Ovi sportisti se PLAŠE LETENJA...!

Na terenu su neustrašivi, ginu su za svaku loptu, ali u privatnom životu i te kako imaju strahove. Najučestaliji je onaj od letenja, kako među domaćim, tako i stranim sportistima.

Ostali sportovi 02.12.2016 | 15:15
Na terenu hrabri, u vazduhu panika! Ovi sportisti se PLAŠE LETENJA...!
Iako je jedan od najsigurnijih prevoza, svedoci smo stravičnih avionskih nereća koje odnose stotine života. Upravo je to razlog zbog kog pojedinci iz sveta sporta izbegavaju da lete, već se odlučuju na putovanje kolima, gde god to mogu.

Avionska nesreća u kojoj je stradao gotovo ceo tim brazilskog Šapekoensea prilikom putovanja u Kolumbiju na finale Kopa Sudamerikana dodatno potpiruje strahove. Bez obzira na to što su se naputovali u svojoj karijeri, strah nikada nije nestajao.

NEMANJA VIDIĆ

Takav je primer beskompomisnog Nemanje Vidića. Na terenu nije prezao ni od čega, zbog čega su ga navijači Mančester junajteda i prozvali "Stena". Ipak, na strah od letenja nikada nije ostao imun bez obzira na to što je putovao u različite delove sveta.

- Svaki let za mene je veliko opterećenje. Prođe me jeza kada pomislim koliko sam često u vazduhu. Nikada mi nije bilo svejedno, a otkad sam u Junajtedu, to se samo pogoršalo. Ni moja supruga Ana ne podnosi let, a pošto često zajedno putujemo, navukao sam žestok strah - rekao je svojevremeno Vidić, za koga mnogi smatraju da je neustrašiv, ali izgleda samo van aviona.

MATEJA KEŽMAN

Mnoge sportiste koji imaju aerofobiju (ili aviofobiju) užasava činjenica da se nalaze u zatvorenom prostoru i da ne mogu ništa da učine. Takav je i Mateja Kežman, koji nikako nije mogao da prevaziđe strah od letenja. On datira još iz perioda kada je nastupao za Partizan.

- Navukao sam strah na jednom letu sa Partizanom od Kolumbije do Nemačke. Bila je mećava, turbulencija, a avion je u oluji delovao kao igračka. Sletali smo punih 20 minuta, a neki igrači su nakon toga i zaplakali - otkrio je Kežman.

Ipak, bivši fudbaler je pokušao i da uteši one koji se plaše letenja.

- Verujem u Gospoda, on je taj koji me vodi. Ako nešto treba da se desi, to ne može da se spreči i zato čovek ne treba da se nervira. Nesreća može da se desi i kada ideš ulicom ili voziš kola - jasan je Kežman.

DEJAN SAVIĆEVIĆ

Dejana Savićevića, predsednika Fudbalskog saveza Crne Gore, užasavala je turbulencija prilikom leta, zbog čega ni on nije uspeo da savlada strah.

- 'Đe je navalio ovaj kroz oblak - otelo se popularnom "Geniju" prilikom nemirnog leta od Beograda do Sarajeva, kada je humorom pokušao da pobedi mučninu prilikom propadanja aviona.

IVICA KRALJ

Bivši golman reprezentacije Jugoslavije je, takođe, bio poznat kao neko ko ne podnosi letenje. U avion je ulazio samo kada je morao, na putovanjima dužim od 1.000 kilometara. Sve manje distance prelazio je automobilom. Fobiju od putovanja avionom je, prema sopstvenom priznanju, zaradio na nemirnim letovima.

Letenja se plaše Španovićeva, Gurović...

Ni drugi naši sportisti nisu imuni na strah od letenja. Zbog toga se Ivana Španović pre godinu dana nije vratila sa ostalim reprezentativcima sa Evropskog prvenstva u Pragu.

- Preseo mi je odlazak na prvenstvo avionom, pa sam odlučila da se vratim automobilom - rekla je Španovićeva.

Isti strah imao je i bivši košarkaš Milan Gurović, posebno kada je 2002. sa reprezentacijom putovao na Svetsko prvenstvo u Indijanapolis.

Bergkamp na gostovanja išao samo automobilom

Bivši holandski fudbaler Denis Bergkamp je definitivno najpoznatiji fudbaler koji strahuje od letenja. Zbog toga je u svakom ugovoru navodio klauzulu da ne mora da putuje na gostovanja avionom. Holanđanin je samo igrao na onim mečevima na koje je mogao da stigne autobusom ili automobilom. Putovanja “čeličnom pticom” plaše se i Misimović, Gerero, Hasler, Hant...

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar