Hrvatska dobila ukor zbog Jasenovca

Ustaški logor smrti iz Drugog svetskog rata upisan na listu ugrožene baštine Holokausta. Zagrebu naložena promena izložbe, kao i briga o Staroj Gradiški.

Region 26.11.2016 | 21:45
Hrvatska dobila ukor zbog Jasenovca
Spomen-područje Jasenovac, najveće stratište srpskog, jevrejskog i romskog naroda na tlu bivše Jugoslavije, upisano je na listu svetske ugrožene baštine Holokausta.

Upis je obavila Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA), a taj potez garantuje da će kompleks jasenovačkog logora smrti dobiti tretman kakav zaslužuje u svetskom pamćenju zločina Drugog svetskog rata, pišu "Novosti".

Hrvatska, koja je, kao i Srbija, član IHRA, najoštrije dosad opomenuta je zbog odnosa prema ovom spomen-kompleksu. Vladi u Zagrebu je naloženo, između ostalog, da promeni stalnu izložbenu postavku u Memorijalnom centru Jasenovac.

"Potrebna je obnova stalne postavke, i to u saradnji s nezavisnim međunarodnim telima i stručnjacima i na način koji će obezbediti povratak istorijskog konteksta i informacija o počiniocima zločina ",  navedeno je u odluci organizacije IHRA.

Zvaničnom odlukom Radne grupe za muzeje i memorijale IHRA, koja je prošle nedelje zasedala u rumunskom gradu Jašiju, Hrvatskoj je naloženo i da područje logora Stara Gradiška, u kome je ubijeno oko 15.000 ljudi, bude propisno obeleženo i renovirano, kako bi uspomena na nastradale bila negovana u skladu s međunarodnim standardima.

Na zasedanju je naglašeno da će ovo pitanje biti na dnevnom redu ove organizacije sve dok ne bude rešeno na zadovoljavajući način.

Jasan i nedvosmislen poziv Hrvatskoj da neguje sećanje na ubijene Srbe, Jevreje i Rome u kompleksu jasenovačkih logora tumači se kao jasan znak vladi u Zagrebu da zaustavi relativizovanje zločina počinjenih u NDH. Svrstavanje na listu ugrožene baštine genocida, stručnjaci za Holokaust tumače kao važan korak za značaj Jasenovca u svetu, ali i međunarodni uticaj na njegovu budućnost, pišu "Novosti".

Izvor: Novosti/Mondo.rs

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Hm

26.11.2016 21:22

Dešavaju se neke stvari, nekakve promjene, nešto se iza brda valja.

ODGOVORITE
Name

симо

26.11.2016 21:31

Јасеновац је јужни Аушвиц, као што је Аушвиц сјеверни Јасеновац !!!

ODGOVORITE
Name

15 000

26.11.2016 23:15

15000 je ubijeno samo oko spomenika. Oni su,napravili izložbu kao da je to bio radni logor i da su tu ljudiumrli zbog lose higijene a vecinom Rvati. Teški falsifikatori. Ljigavci

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

27.11.2016 09:11

Ja sam bio i na Markoviću. .. Ima malo sličnih tendencija tamo... Treba čovjek početi sa objektivnosti i pomirenjem... Nažalost, mrtvi nemogu reci ništa niti se stidjeti

Name

Zalosno

26.11.2016 23:47

UKOR TOLIKO LJUDI POBIJENO.. UKOR???

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

27.11.2016 00:09

Sto hrvati zele da uniste i sakriju tragive ustaski zlicina netreba nikoga da cudi zato sto hrvati nisu prosli kroz fazu pokajanja za zlocine svojih oceva i brace, ali SRBe u dijaspori i Otadzbini interesuje zasto je SPC izbacila iz svog Kalendara broj od Sedan stotina hiljada Svetih SRBski Novomucenika iz Jasenivca koji govori sam po sebi o velicini i masovnosti hrvatski zlocina. TAKODJE NAS INTERESUJE zasto je ove godine Novogracanicka Srednjo-Zapadne Eparhija Vladike Longina Krce stampala Kalendar za iducu 2017 godina bez ikone Svetog Save i Svetosavske Himne? Ikona Prvog SRBskog Arhiepiskopa Svetog Save Nemanjica i Svetosavska Himna redovno su stampane u Kalendaru i za vreme komunustickog rezima J.B. Tita. Ako ovo nije zavjera protiv SRBskog Naroda Svetog Save od strane pojedinaca u SPC i medjunarodnog globaluzma kome sveta SRBski nacionalizam Svetog Save recite nam tada o cemu se ovde radi? Ako je i od rasrbljeni SRBa jugoslavena, komunista i ekumenusta - PREVISE JE!.

ODGOVORITE
Name

re Mikic

27.11.2016 14:43

Sta mislite da kojim slucajem o svemu ne vodi racuna institut Simon Visental??? A tek sta je sa Jasenovackom arhivom........?? Izdaja,izdaja..........izdaja!!

Name

MladaBosna

27.11.2016 13:29

Jedini su hrvati imali konc logor za djecu....ali oni se nicega NE Stide

ODGOVORITE
Name

sova

27.11.2016 14:38

Zna li se ko je prodao dokumentaciju Jasenovca, onima koji ne poštuju holokaust.::Jeli taj prodavač saučesnik u nepoštovanju, šta će reći Livne na sve to...Kakva je ironija ovih i njih...I to je dvadeset prvi vijek..

Name

симо

27.11.2016 16:15

Јастребарско, логор за српску дјецу чији су родитељи побијени .... а и они су касније изумрли у неусловним условима за чије је патње знао степинац

ODGOVORITE